Now Reading:
Završila obnova – Gornjostubička župna crkva sv. Jurja zasjala u novom ruhu
Full Article 2 minutes read

Završila obnova – Gornjostubička župna crkva sv. Jurja zasjala u novom ruhu

Župna Crkva svetog Jurja Mučenika u Gornjoj Stubici nedavno je zasjala u novom ruhu, a što je najvažnije, ne samo izgledom i novom obnovljenom fasadom, već i učvršćenim temeljima i brojnim zahvatima koji ju sada čine sigurnijom i stabilnijom.

– Vrijednost radova koji su započeli u veljači ove godine, iznosi 5.146.004,65 kuna te su financirani u potpunosti iz Fonda solidarnosti preko Ministarstva kulture i medija. Uz konstruktivnu obnovu, možemo reći da je završena i cjelovita obnova, jer je Župa odmah nakon potresa, uz pomoć Zagrebačke nadbiskupije, Krapinsko-zagorske županije, Općine Gornja Stubica i samih župljana, obnovila unutrašnjost crkve, kako bi se ona mogla koristiti – rekao je preč. Jurković.

Sanirane su pukotine na zidovima, napravljeno je ojačanje unutarnjih zidova, tornja i vanjskih zidova te su izvedeni zahvati radi boljeg povezivanja zidova sa stropovima, te ojačanje temelja i sustav drenaže s vanjske strane.

Da su radovi izvedeni kvalitetno, čime je produžen vijek ove crkve, naglasio je i Igor Cindrić iz Konzervatorskog odjela u Krapini.

Osim Župne crkve, iz Fonda je obnovljena kapela sv. Sebastijana i Fabijana u Slanom Potoku, također stradala u potresu, čija je vrijednost radova bila 1.200.000 kuna. U tijeku su radovi na obnovi župnog dvora koji su započeli sredinom svibnja te idu kraju. Vrijednost radova je 3.569.000 kuna i trebali bi završiti kroz mjesec dana – zaključio je upravitelj gornjostubičke Župe .

Kao kruna ove povijesne obnove bit će zahvalno misno slavlje u nedjelju, 20. studenoga s početkom u 10 sati. Svetu misu i blagoslov crkve predslavi mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

www.sjever.hr
16.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.