Now Reading:
Vrhunski gastro doživljaj za sva čula: Mirisi i okusi jela naših baka vraćaju nas u djetinjstvo – Dani okusa varaždinskog kraja startali u 14 restorana
Full Article 3 minutes read

Vrhunski gastro doživljaj za sva čula: Mirisi i okusi jela naših baka vraćaju nas u djetinjstvo – Dani okusa varaždinskog kraja startali u 14 restorana

U varaždinskom restoranu Garestin predstavljena je vrhunska desetodnevna gastro manifestacija “Dani okusa varaždinskog kraja” koja će vas svojim tradicijskim menijima barem nakratko vratiti u djetinjstvo.

Borislav Šimenc iz tvrtke DMK Vall pojasnio je kako su projekt „Okusi hrvatske tradicije” počeli razvijati u Varaždinu i on je, prema njegovim riječima, jedan od najboljih primjera javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj budući da uključuje ugostiteljske objekte, 11 županijskih turističkih zajednica i tvrtku DMK Vall kao operativnog nosioca realizacije projekta.

– U odnosu na ranije godine kada su restorani 10 dana imali ponudu tradicijskih menija, svi zajedno krećemo korak dalje i opet taj korak dalje kreće iz Varaždinske županije. Naime, radimo na tome da nacionalni Dani okusa postanu veliki hrvatski gastronomski i enogastronomski festival koji će pod svojom kapom imati 11, 12, 13, sutra možda 15 ili 20 regionalnih festivala – rekao je Šimenc.

Tako će osim ponude tradicijske hrane u ugostiteljskim objektima, iduće godine u svakoj županiji u tih 15 dana biti nekoliko različitih događanja.

– Ovu priču o festivalu dobre hrane na području Varaždinske županije oplemenit ćemo već u ponedjeljak kada ćemo predstaviti jednu osobitu, posebnu i zanimljivu knjigu, neobičnu kuharicu koju smo radili zajedno s županijskom Turističkom zajednicom i 13 ugostiteljskih objekata – najavio je Šimenc.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec ponosna je što je domaća gastronomija prepoznatljiva i van granica Varaždinske županije, a koja ujedno doprinosi sjajnim turističkim rezultatima.

-Naime, u prvih devet mjeseci ove godine imamo povećanje noćenja za 11,5 posto u odnosu na referentnu 2019. godinu. Tome u prilog svakako ide i naša gastronomska ponuda jer svima nam je jasno da turistima treba ponuditi sadržaj, a Okusi su svakako jedan od tog segmenta koji privlači i turiste u Varaždinsku županiju. U ovu je manifestaciju uključeno 14 restorana i upravo zahvaljujući njoj te našim vrijednim kuharima i OPG-ovima, naši zaštićeni i tradicionalni proizvodi se čuvaju od zaborava – rekla je Zagorec.

Podsjetila je kako Varaždinska županija ima devet zaštićenih proizvoda, bilo na nacionalnom ili europskom nivou, a ova manifestacija uvelike doprinosi tome da se ti proizvodi ne zaborave i da se očuva tradicija. Pozivala je građanke i građane da se odazovu ovoj manifestaciji i uživaju u vrhunskim okusima vrijednih kuhara.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ smatra kako nema ljepšeg od toga mirisi i okusi koji nas vraćaju u djetinjstvo, a upravo je cilj ove manifestacije prisjetiti se jela koje su pripremale naše bake i mame koje varaždinski restorani imaju u ponudi cijele godine.

– Iskoristite ovih 10 dana za isprobavanje okusa za sjećanje na ono što je nekada bilo i što smo voljeli jesti. Sve više i više naš kraj nije samo meta gostiju na način da dođu i vide kulturno-povijesne znamenitosti nego eno-gastronomska ponuda sve više postaje glavni cilj izleta i dolaska naših turista na što moramo biti posebno ponosni. Čuvajmo tradiciju, a projekt Okusi varaždinskog kraja i Okusi tradicije hrvatskog kraja također su doprinos upravo tom boljitku turističke ponude – rekao je Mališ.

Ponudu jela u restoranima provjerite ovdje.

abrkic/sjever.hr
16.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.