Now Reading:
Cijene već drastično narasle, a najgore tek slijedi – Od Nove godine kilogram kruha ćemo plaćati više od 20 kuna!?
Full Article 2 minutes read

Cijene već drastično narasle, a najgore tek slijedi – Od Nove godine kilogram kruha ćemo plaćati više od 20 kuna!?

Od Nove godine, kilogram kruha plaćat ćemo više od 20 kuna, predviđa najstariji i najpoznatiji zagrebački pekar s više od 50 godina iskustva.

– 15 kuna pola kilograma kruha će vam sigurno koštati, jer je to druga izrada. To vam je isto kao bilo koje meso koje rastrančirate je skuplje nego cijeli komad, isto kao auto – kupite ga u dijelovima, koliko će vas koštati, da vas glava boli – rekao je vlasnik pekarnice u Zagrebu, Miroslav Trajković za RTL Danas, a prenosi net.hr.

Visoke cijene rezultat su rata u Ukrajini, skupljih energenata, i sve veće inflacije.

– Ne možemo govoriti o nerealnom poskupljenju, radi se o realnom poskupljenju i to poskupljenje nije u dovoljnoj mjeri pratilo troškove koji su rasli većom stopom od cijena kruha i pekarskih proizvoda – objašnjava Nada Barišić, direktorica Žitozajednice.

Kako u nastavku piše net.hr, u godinu dana cijene kruha skočile za 31 posto, i u pet smo zemalja s najvećim rastom. Već sada mnogima je preskupo, a bit će još skuplje.

– Gotovo da nema bilo koje prognoze koja bi danas bila sigurna pa da možemo reći da će se dogoditi pomak na bolje, uglavnom sve prognoze idu u smjeru da će doći do rasta cijena – ističe Zvjezdana Blažić, konzultantica u poljoprivredno-prehrambenoj industriji.

Dodala je i kako su cijene pšenice išle čak preko 60 posto, više su cijene glatkog brašna za 60 posto i oštrog brašna za 30 posto te kako uz sve ostale inpute koji su tu vezani, cijena ne može biti niža nego što je sada, prenosi net.hr.

www.sjever.hr / www.net.hr
16.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.