Now Reading:
Žene, znate li da zadnja dva mjeseca u godini radite besplatno?
Full Article 2 minutes read

Žene, znate li da zadnja dva mjeseca u godini radite besplatno?

zene

Kako prenosi N1 priopćenje Foruma žena SDP-a, žene u Europskoj uniji zarađuju 14% manje od muškaraca, što znači da dva mjeseca u godini rade besplatno, a ističe Forum žena SDP-a.

Prosječna neto plaća isplaćena u drugom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj je iznosila 7919 kuna za muškarce, a 7337 kuna za žene. Pritom su radnice plaćene 6984 kune manje od radnika na godišnjoj razini i taj jaz se očitava u bilo kojem sektoru.

Do jaza u plaćama dolazi upravo zbog skrbi o djeci i starijim članovima obitelji koju uglavnom preuzimaju žene, jer to dovodi čestih prekida u karijerama, što utječe i na iznos plaće.

Kako upozoravaju iz Foruma žena SDP-a, rad je područje u kojemu su žene diskriminirane u svim segmentima – od nesigurnih poslova na određeno vrijeme, nižih plaća za jednaki rad ili rad iste vrijednosti, teškog napredovanja, uznemiravanja na radnome mjestu.

U Forumu žena SDP-a zalažu se za porezne olakšice poslodavcima koji postavljaju žene na više ili upravljačke pozicije i za cjelovitu promjenu paradigme rada žena zbog opterećenja na poslu i kod kuće te zahtijeva plaćeni dopust za cijelo vrijeme trajanja skrbi.

sjever.hr/N1 15.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.