Now Reading:
Talentirani međimurski kuhar, Amos Novak nakon sjajnog uspjeha na prestižnom natjecanju u Meksiku, svoje će kulinarske vještine pokazati i na svjetskom u Luksemburgu
Full Article 3 minutes read

Talentirani međimurski kuhar, Amos Novak nakon sjajnog uspjeha na prestižnom natjecanju u Meksiku, svoje će kulinarske vještine pokazati i na svjetskom u Luksemburgu

Hrvatska je ove godine po prvi put imala predstavnika na kulinarskom natjecanju međunarodne organizacije Chaine des Rotisseurs održanom u Meksiku, a riječ je o mladom međimurskom kuharu, Amosu Novaku.

Riječ je o natjecanju na kojem sudjeluju kuhari do 27 godina, a Amos je odlično odradio sve što je trebalo i plasirao se na visoko 6. mjesto. Njegov je velik uspjeh predstavljen u utorak na konferenciji za medije održanoj u multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja u Čakovcu.

Tom je prilikom Amos najavio kako već sljedećeg tjedna putuje na svjetsko natjecanje u Luksemburg, a prisjetio se i kako je bilo na natjecanju u Meksiku.

– Radilo se o međunarodnom natjecanju Chaine des Rotisseurs na kojem je sudjelovalo 17 zemalja. Kuhalo se na principu “mystery box”, odnosno dobili smo crnu kutiju s namirnicama od kojih smo morali složiti meni od tri slijeda, predjelo, glavno jelo i desert. Nismo smjeli baš ni ponavljati namirnice pa smo imali jedan pomoćni stol s kojeg smo si mogli uzeti nekakve dodatne namirnice koje smo ukomponirali u ta jela – objasnio je Amos koji radi kao kuhar u restoranu Terbotz, a koji je posljednjih nekoliko godina prepoznat po međimurskoj gastronomiji i vinarstvu.

Potvrdio je to i sam vlasnik restorana, Branimir Jakopić dodavši kako ih je posjetila i Večernjakova patrola te su im od mogućih sto bodova, dodijelili 97.

– U ocjenjivanju ponude i njezine kvalitete, prostora i ambijenta proglašeni smo najboljim restoranom u Hrvatskoj od strane te patrole, jedne od najstarijih na tržištu. Imam tri sina i svi su u tom biznisu, tako da se nadam da će nakon mene i supruge ovaj restoran imati sjajnu mladu ekipu i nimalo se na bojim za budućnost međimurskog vinarstva i gastronomije – rekao je Branimir Jakopić.

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je kako Amosa treba predstaviti javnosti te mu zahvaliti na njegovom doprinosu.

– Prije dvije godine su Amos, Dario i Lovro bili kod mene kao sudionici svjetske kulinarske olimpijade na kojoj su osvojili broncu. Pratili smo i ranije njihovo školovanje, kao i nakon toga i znali smo da se i u Amosu i u mnogim drugim naši ljudima krije veliki potencijal – rekao je župan Posavec te dodao kako je natjecanje u Meksiku samo jedna kruna, šlag na torti koja još, kako je rekao, nije gotova.

– Vjerujem da će Amos na svim drugim natjecanjima u budućnosti briljirati, posebice na onima svjetskog ranga – izjavio je župan Posavec.

jmiklauzic / www.sjever.hr
15.11.2022..

Input your search keywords and press Enter.