Now Reading:
Predstavnici Zajednice kulturno – umjetničkih udruga BBŽ na prijemu kod župana Marušića – “I dalje ćemo podupirati vaš rad i biti vam potpora”
Full Article 3 minutes read

Predstavnici Zajednice kulturno – umjetničkih udruga BBŽ na prijemu kod župana Marušića – “I dalje ćemo podupirati vaš rad i biti vam potpora”

Bjelovarsko – bilogorski župan Marko Marušić primio je predstavnike Zajednice kulturno umjetničkih udruga s područja županije koje su postigle najbolje rezultate na županijskim smotrama i sudjelovale na državnim. Na prijemu su tako sudjelovali predstavnici 8 kulturno-umjetničkih društava: KUD „Sloga“ Miklouš, FA „Zdenac“ Garešnica, KUU „Ivan Vitez Trnski“ Nova Rača, KUD „Graničar“ Čazma, KUD „Palčina“ Severin, Vox Feminae, KUD „Bjelovar i Bjelovarsko kazalište.

KUU „Ivan Vitez Trnski“ iz Nove Rače i KUD „Graničar“ Čazma izveli su dio svog programa ispred velike vijećnice.

U ime KUU „Ivan Vitez Trnski“ iz Nove Rače županu se zahvalila voditeljica Branka Novaković koja je istaknula kako su iza njih stotine nastupa u lijepoj našoj, ali i inozemstvu.

– Svi naši nastupi ne bi bili mogući da nema pomoći Županije, Ministarstva i lokalne samouprave i na tome vam se zahvaljujem. Od svih nastupa svakako bi izdvojila onaj iz 1992. godine kada smo nastupili za 105. brigadu RH i nastup na prisezi dr. Franje Tuđmana, a bili smo i domaćini prve županijske smotre 1998. godine u Novoj Rači – kazala je Novaković.

Tradiciju dugu 105. godina iza sebe ima KUD „Graničar“ iz Čazme koji broji šest različitih selekcija.

– Naši tamburaši nedavno su osvojili treće mjesto na državnom natjecanju u Dugom Selu. Sjajan je to uspjeh pogotovo kad znamo da naša županija nije imala predstavnike na ovom natjecanju zadnjih desetak godina. Ove godine bili smo domaćini dječje smotre folklora i predstavljali našu županiju na Vinkovačkim jesenima. Čuvamo hrvatsku tradiciju – kazala je Dušica Vunić iz čazmanskog KUD-a „Graničar“

Oduševljenje kulturno umjetničkim programom nije skrivao ni sam župan Marušić koji je zahvalio KUD-ovima što njeguju tradiciju i čuvaju kulturnu baštinu

– Hvala Vam što ste nas razveselili danas svojim nastupima iz vašeg bogatog repertoara. Hvala vam što čuvate našu tradiciju, što ste ustrajni u tome i što njegujete ovaj dio našeg kulturnog identiteta. Kao što znate, Zajednica kulturno-umjetničkih udruga kojoj i vi pripadate financira se najvećim dijelom iz županijskog proračuna. Zajednicu vodi djelatnica naše županije i ona organizira i raspoređuje financijska sredstva za vaše nastupe na županijskoj ili državnoj smotri. Zahvaljujem i njoj na angažmanu. Mi ćemo i dalje podupirati Zajednicu KUD-a i biti vam potpora na svim natjecanjima na koja ćete ići. Želim vam puno uspjeha u daljnjem radu i da nam ovakvi susreti postanu tradicija – kazao je Marušić

Podsjetimo, Zajednica je osnovana prije 24 godine s ciljem promicanja kulturno – umjetničkog amaterizma. Ima 40 udruga s više od 2000 članova. Financira se najvećim dijelom iz županijskog proračuna, a od Ministarstva kulture i medija dobili su 10.000 kuna za održavanje smotri. Za svaki nastup na županijskoj ili državnoj smotri, Zajednica udrugama isplaćuje po 2.000 kuna te u cijelosti plaća prijevoz na državne smotre.

www.sjever.hr
15.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.