Now Reading:
OBOREN REKORD Rimac Nevera postala najbrži serijski električni auto na svijetu – evo koju je brzinu postigla
Full Article 2 minutes read

OBOREN REKORD Rimac Nevera postala najbrži serijski električni auto na svijetu – evo koju je brzinu postigla

Rimčevu Neveru mnogi nazivaju čudom iz Hrvatske, a sada za to imaju i razlog više jer ovaj je automobil oborio brzinski rekord.

Kako piše Večernji list, Rimac Nevera je postigla najveću brzinu od 412 km/h, što ga čini najbržim električnim serijskim automobilom na svijetu. Podvig obaranja rekorda nastavlja se nakon neovisno potvrđenog rekorda za ubrzanje Nevere od 8,582 sekunde na četvrtinu milje postavljenog 2021. godine, što ju je učinilo najbrže ubrzavajućim serijskim automobilom na svijetu.

Ovom prilikom, Rimac tim posebno je tražio stazu ovalnog oblika s ravninama dovoljno dugim da Nevera postigne najveću brzinu, da bi se na kraju odlučili verificirati brzinu na stazi Automotive Testing Papenburg u Njemačkoj, s dva pravca od 4 km. Staze na kojima je moguće postići brzinu veću od 400 km/h vrlo su rijetke jer je vrlo rijetko da automobil uopće može postići tako visoku brzinu.

Nevera je postavljena u tzv. Top Speed mode, stvarajući aerodinamički profil koji uravnotežuje otpor i potisnu silu kako bi se osigurala stabilnost pri velikim brzinama. Opremljen gumama Michelin Cup 2R koje su dozvoljene za cestu, i uz nadzor Michelinovog tehničara koji je provjerio njihovo stanje, Nevera je bila spremna za postavljanje rekordne brzine.

Za volanom je bio Miroslav Zrnčević, glavni testni i razvojni vozač. Njegov je izazov bio postići savršen ulazak na ravninu iz zakrivljenih dijelova staze kako bi osigurao najbolju moguću priliku da dosegne najvišu brzinu. Izlazeći iz ovalnog dijela staze iz nagiba, putujući oko 250 km/h, Miroslav je oslobodio punu snagu Nevere kako bi dosegao brzinu od 412 km/h – točno onako kako je simulirano na početku projekta Nevere, piše Večernji list.

Postinguta brzina čini Neveru najbržim serijski električnim automobilom, te je to najveća brzina ikada zabilježena na Automotive Testing Papenburg stazi.

screenshot/vecernji.hr
sjever.hr/vecernji.hr
15.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.