Now Reading:
Novi Zakon o radu: Roditelji će moći tražiti rad od kuće do djetetova osmog rođendana
Full Article 2 minutes read

Novi Zakon o radu: Roditelji će moći tražiti rad od kuće do djetetova osmog rođendana

Novim Prijedlogom Zakona o radu uređen je rad s izdvojenog mjesta rada, odnosno rada od kuće i rada na daljinu. Iako se smatralo da je izmjena donesena zbog pandemije, iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objasnili su da se ipak radi usklađivanju s europskim direktivama. Stupanjem na snagu novog Zakona o radu, majke će moći zatražiti rad od kuće tijekom cijele trudnoće, a majke i očevi do osme godine djetetova života. Isti zahtjev moći će predati oni koji brinu o bolesnom članu uže obitelji ili članu kućanstva, čije zakonsko trajanje nije određeno, piše tportal.

Prema novom Zakonu o radu radnik može zatražiti rad od kuće zbog usklađivanja radnih i obiteljskih obveza i osobnih potreba iz tri razloga. Prvi razlog je zaštita zdravlja uslijed bolesti ili utvrđenog invaliditeta, drugi je trudnoća ili roditeljske obveze prema djeci do navršene osme godine života, a posljednji razlog je pružanje osobne skrbi članu uže obitelji ili članu kućanstva.

Kako prenosi tportal, poslodavac je dužan razmotriti zahtjev radnika, a može ga odbiti samo iz opravdanog razloga koji mora pismeno obrazložiti 30 dana od zaprimanja prijedloga. S druge strane, radnik se mora pridržavati sigurnosnih i zdravstvenih mjera u skladu s posebnim zakonima i propisima.

– Predloženim zakonskim rješenjem uspostavlja se odgovarajući zakonski okvir koji će omogućiti fleksibilne mogućnosti kako za radnika, tako i za poslodavca, i to unutar razumnih zakonskih ograničenja kako bi se smanjila mogućnost zloporabe navedenog prava – napisali su iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Pod opravdanim razlozima zbog kojih poslodavac može odbiti zahtjev radnika za takvim radom u prvom redu podrazumijevaju se organizacijski razlozi na strani poslodavca odnosno potrebe organizacije rada koji ovise od slučaja do slučaja, poručili su iz Ministarstva.

www.sjever.hr / www.tportal.hr
15.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.