Now Reading:
Međimurske učenice Dina, Ana, Lea, Greta i Sara osmislile najbolji projekt mladih
Full Article 5 minutes read

Međimurske učenice Dina, Ana, Lea, Greta i Sara osmislile najbolji projekt mladih

Nagrada za najbolji UPSHIFT projekt u školskoj godini 2021./2022. dolazi u Međimursku županiju i to za projekt “Od škole do vrbe” koji su osmislile učenice Dina Mišić, Ana Jurčec, Lea Dodlek, Greta Sabol i Sara Camatta. Nagradu Maloj Subotici je u povodu Svjetskog dana djece, dodijelio Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

Djevojke su projekt razvile u listopadu 2021. godine na radionici UPSHIFT programa u Međimurskoj županiji, u sklopu kojeg im je za daljnji razvoj projekta osigurana financijska i mentorska podrška. Projekt je obuhvatio čišćenje i uređenje edukativne staze te postavljanje edukativnih ploča o biljkama i životinjama u dvorište OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica i na prostoru Ekološke udruge Vrba Jurčevec. Zahvaljujući ovom projektu, zapušteni i onečišćen prostor u blizini Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica uređen je kao edukativna staza u prirodi.

– Jako smo ponosne i zahvalne na nagradi našem projektu. Zahvaljujući UPSHIFT radionici i našoj mentorici Luciji Dugorepac mnogo smo toga naučile. Predstavile smo svoju ideju školi nakon čega je uslijedila zajednička akcija čišćenja i uređenja Vrbe, lijepog komadića prirode koji je bio zapušten i onečišćen. Zatim su postavljene ploče s informacijama o biljkama i životinjama, ploča s pravilima ponašanja, hotel za kukce, kućica za ptice i meteorološka stanica. Sada je to uredno i lijepo mjesto za druženje, kako nas učenika, tako i svih sumještana Male Subotice. Posebno nas raduje što smo potaknuli i nadležne da se uključe te je plan da Vrba postane dio šetnice koju će urediti Općina. Nadamo se da će buduće generacije nastaviti paziti na okoliš i prirodu – izjavila je Dina Mišić.

Njena kolegica, Ana Jurčec, učenica 1. D razred SŠ Čakovec, je pak opisala kako je s kolegicama razmišljala o problemima u općini te su zaključile kako je jedan od problema taj što nemaju izvanučioničnu nastavu i mjesto za druženje.

– Razmišljale smo i prvo mjesto koje nam je palo na pamet bila je Vrba, naš mali ribnjak. Prijavile smo se sa školom na projekt UPSHIFT i na radionicama smo ga realizirale i naš projekt je dobio nagradu i tako smo uz pomoć Općine realizirali našu stazu – opisala je.

Učenice je mentorirala Lucija Dugorepac koja je objasnila da su djevojke, došle na ideju za ovaj projekt koji su prijavile, a ona ih je u tome usmjeravala.

– Djevojke su prijavile problem zapuštenosti tog područja njihove škole tako da smo se bavili time kako poboljšati taj prostor. One su već došle s nekim rješenjem koji je išao u smjeru edukativne staze koja je krenula od raščišćavanja, a potom i osmišljavanja prostora u kontekstu edukacije – rekla je mentorica.

Cilj je programa UPSHIFT je potaknuti razvijanje poduzetničkih vještina i osnažiti mlade kao nositelje društvenih promjena u kreiranju rješenja za izazove u svojim zajednicama, a provodi se u okviru UNICEF-ovog programa za adoloscente i mlade ZABUM – Za budućnost mladih, u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije.

– Živimo u vremenima velikih tehnoloških, ekonomskih i društvenih promjena i mladima su potrebne nove vještine i kreativan pristup u rješavanju problema, kako bi mogli postati radna snaga budućnosti i nositelji pozitivnih promjena. UPSHIFT mladima pruža samopouzdanje i priliku da sami kreiraju rješenja za probleme koje smatraju važnima, a ujedno ostavljaju trajni trag zajednicama u kojima žive – rekla je Regina M. Castillo, predsjednica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj čestitavši pobjedničkom timu i svim sudionicima UPSHIFT-a na inspirativnim projektima.

– Nastavit ćemo s partnerima ulagati u UPSHIFT i druge programe koji mladima otvaraju nove mogućnosti – dodala je Castillo.

Ravnateljica OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Željka Štampar Zamuda zahvalila je svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

– Sam projekt je počeo unutar dugogodišnje suradnje koju škola ima s UNICEF-om, ali smo se nekako otvorili i za druge udruge. Naime, kod nas funkcionira i radi udruga Ekološka udruga Vrba Jurčevec i odlučili smo napraviti taj projekt od škole do vrbe. Smatram da je nakon dvije duge pandemijske godine ovo dobar način da se vratimo ekologiji i održivom razvoju. Ovaj hvalevrijedan projekt koristan je za sve učenike područne i matične škole, ali on predstavlja i korist za mališane općinskog dječjeg vrtića kao i za lokalno stanovništvo – rekla je ravnateljica Štampar Zamuda istaknuvši kako je jako zadovoljna što je ova prestižna nagrada došla upravo u njihove ruke.

Događanju je prisustvovao i međimurski župan Matija Posavec koji je tom prilikom čestitao učenicama Dini, Ani, Lei, Greti i Sari uime Međimurske županije.

– Ove djevojke ne samo da su ponos Međimurja, nego su i primjer mladim ljudima kako čuvati i promicati prirodu i prirodne vrijednosti. Ponosni smo na suradnju s UNICEF-om, a ponosni smo i na naše mlade jer u našoj sredini, koja je zelena oaza u srcu Europe, očuvanje prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti nam je itekako važno. Ako o tome učite već od najranije mladosti pa kroz osnovne i srednje škole, onda to rezultira i uređenjem ovakve poučne staze i tada je to veliki benefit ne samo za te učenike nego i za zajednicu, pogotovo u ovoj situaciji kada govorimo o opasnostima klimatskih promjena – rekao je župan Posavec naglasivši kako međimurska županija, kao i UNICEF nekoliko godina daje punu podršku ovakvim i sličnim projektima.

– Veselimo se svim daljnjim projektima i suradnji s UNICEF-om – poručio je za kraj župan Posavec.

jmiklauzic / www.sjever.hr
15.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.