Now Reading:
VOZAČI, OPREZ! Od sutra obvezna zimska oprema na cestama – kazne i do 15.000 kuna
Full Article 2 minutes read

VOZAČI, OPREZ! Od sutra obvezna zimska oprema na cestama – kazne i do 15.000 kuna

zimski uvjeti

Studeni je mjesec promjena za vozače. Naime, nakon što od 1. studenog svi moraju voziti s upaljenim svjetlima danju, od sutra, 15. studenog obavezna je i zimska oprema, piše Večernji list.

Kako navodi HAK, obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. Pod zimsku opremu motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i s lancima za snijeg pripravnim na postavljanje na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim pneumaticima ili zimske pneumatike (M+S) postavljene na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Nadalje navode kako zimski uvjeti na cestama podrazumijevaju kolnik prekriven snijegom ili kad je na kolniku poledica. Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna.

Vozači su također dužni, prije uključivanja u promet, na vozilu očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu. Za vozila koja ne budu imala propisanu zimsku opremu propisana je kazna od 5000 kuna do 15.000 kuna za pravne ili fizičke osobe, a za isti prekršaj kaznit će se od 1500 do 5000 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave. Vozaču će zbog tog prekršaja biti izrečena kazna od 1000 kuna.

www.sjever.hr / www.vecernji.hr / HAK
14.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.