Now Reading:
Sve što trebate znati o najčešćim tegobama uzrokovanim umnjacima
Full Article 2 minutes read

Sve što trebate znati o najčešćim tegobama uzrokovanim umnjacima

zubarka

Umnjaci su treći kutnjaci i obično niču nakon 18. godine a svoje ime dobili su jer rastu upravo u mudrim i umnim godinama.

U slučajevima kada umnjak nema prostora za niknuti, on probleme počinje stvarati i prije nego se zub počne nazirati ispod zubnog mesa. Osim čestog oticanja i bolnih upala koje je potrebno liječiti antibioticima, zub koji nema prostora za niknuti može napraviti štetu i na okolnim zubima, kao i na samoj kosti.

U situacijama kada umnjak nikne, ali niče nepravilno i raste prema van ili unutra, također može doći do problema jer se umnjak kako bi napravio sebi mjesta utiskuje u zube ispred sebe, piše Mamin kutak.

Najčešće tegobe koje umnjaci uzrokuju su oticanje zubnog mesa, snažni bolovi, upala zubnog mesa, utrnutost desni, neugodan zadah te neugodan okus u ustima. Ukoliko Kada primijetite neke od ovih simptoma, svakako se odmah javite svom stomatologu.

U slučajevima blaže upale zubnog mesa zbog rasta umnjaka, stomatolog može predložiti čišćenje i dezinfekciju upaljenog džepića, dok će kod jačih upala biti potrebno uzimanje antibiotika.

Ako je RTG snimkom utvrđeno da prostora za normalno izbijanje umnjaka nema, tada se kao opcija otvara mogućnost vađenja umnjaka. Sam zahvat vađenja umnjaka obavlja se pod lokalnom anestezijom od strane oralnog kirurga.

Po preporuci stomatologa, obično kod kompliciranijeg vađenja umnjaka, ponekad je potrebno uzimati i antibiotike nakon zahvata.

www.sjever.hr / Mamin kutak
14.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.