Now Reading:
Odlična vijest za zagorske poljoprivrednike – župan Kolar: Danas će svima biti isplaćene naknade za štete nastale od tuče
Full Article 6 minutes read

Odlična vijest za zagorske poljoprivrednike – župan Kolar: Danas će svima biti isplaćene naknade za štete nastale od tuče

U Klanjcu je u ponedjeljak održana konferencija za medije na temu isplate naknade poljoprivrednicima za štete nastale od tuče koja je u svibnju i lipnju zahvatila područje Krapinsko – zagorske županije.

Kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu, Sanja Mihovilić prvenstveno je stradalo sedam jedinica lokalne samouprave odnosno područja gradova Klanjec i Oroslavje, te općina Hum na Sutli, Kumrovec, Zagorska Sela, Veliko Trgovišće i Bedekovčina.

– Nastavno na tako veliku elementarnu nepogodu Ministarstvo poljoprivrede i Vlada su donijeli odluku temeljem koje su osigurana sredstva kako bi se sanirala šteta na poljoprivrednim zemljištima i kulturama koje su stradale. Prišlo se izradi Programa potpora za poljoprivrednike, tako da je prema prvim procjenama koje smo imali, naša Županija dobila indikativna sredstva u iznosu oko 3,1 milijuna kuna, a na temelju kojih smo mi raspisali Javni poziv potpora za poljoprivrednike koji su stradali i to smo učinili prvi među šest županija koje su također stradale od tuče – pojasnila je Mihovilić.

Javni poziv za dodjelu potpore male vrijednosti u poljoprivredi za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na području Krapinsko – zagorske županije u 2022. godini bio je po prvi puta otvoren od 19. srpnja do 1. rujna, te je bio ponovo otvoren do 26. rujna 2022. godine.

Zaprimili smo 369 zahtjeva, od toga 347 njih je bilo u skladu s našim regulama Javnog poziva. Što se tiče samog iznosa šteta, on je iznosio 9.238.989,93 kuna. Nakon obrade zahtjeva Ministarstvo poljoprivrede je odobrilo 5.057.500 kuna za pomoć poljoprivrednicima u saniranju posljedica tuče, što je 54,6 posto od traženog iznosa – rekla je Mihovilić.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar naglasio je kako je zahvaljujući elementarnim nepogodama, prvo tuče pa zatim i suše to svakako godina koju svi želimo što prije zaboraviti.

– Ima i nekih stvari koje su dobre, a to je upravo ovaj program Vlade Republike Hrvatske. Ovo je stvarno prvi puta, barem što se tiče naše županije da će poljoprivrednici dobiti naknadu za štetu koja im je nastala. Iz prijašnjih godina znamo da su općinske i županijske komisije procjenjivale štete na poljoprivrednim usjevima te se donijela odluka o naknadi otprilike 2 ili 3 posto procijenjene štete, što je kod velike većine poljoprivrednika izazivalo samo određeni revolt. Ovaj puta to nije bilo tako i nakon što je Vlada donijela odluku o 54 milijuna kuna bespovratnih sredstava za područje šest županija, mi smo promptno reagirali i napravili smo program koji je bio uvjet za raspisivanje Javnog poziva, a kojeg je naša skupština donijela već u srpnju, raspisali natječaj i dobili prve prijave za štetu – objasnio je župan Kolar te nastavio:

– Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je našim poljoprivrednicima 54,7 posto od traženog iznosa, što je ozbiljan iznos koji može djelomično pokriti nastalu štetu – rekao je Kolar te naglasio kako je Županija u cijelom tom procesu imala za cilj da bude brza i efikasna i da administrativno obrade što prije sve zahtjeve i prekontroliraju sve prijave.

– Odluku i ugovor o procijenjenom iznosu šteta na potpisivanje sam dobio od ministrice Vučković prošlog petka te sam ga isti dana vratio natrag, a novac Ministarstva je u srijedu sjeo na račun Krapinsko – zagorske županije. Nakon toga, naš Upravni odjel je obradio sve zahtjeve i danas će svim poljoprivrednicima biti isplaćena šteta. To je i poruka poljoprivrednicima da mislimo na njih i pokušavamo u okvirima naše zone odgovornosti biti brzi, efikasni i uvijek na raspolaganju – pojasnio je Kolar te napomenuo kako je ipak nešto u cijeloj toj situaciji ostavilo i gorak okus u ustima.

– Ono što je ostavilo gorki okus u ustima odnosi se na OPG-ove koji su bili osigurani. Ispalo je da oni koji su se osigurali, s obzirom na premiju koju su plaćali dobili manju naknadu štete od poljoprivrednika koji nisu bili osigurani. Ja sam smatrao da bi se i njima trebalo omogućiti prijava na natječaj za naknadu štete te ukoliko se ispostavi da je naknada procijenjene štete od osiguranja veća ili ista kao državna, u tom slučaju ne dobivaju ništa, a ako je manja da im se ta razlika isplati. Dogovorio sam se s ministricom da ću taj svoj prijedlog danas proslijediti u Ministarstvo i dobio njeno obećanje da će pogledati i vidjeti postoji li mogućnost da se osiguraju dodatna sredstva za te poljoprivrednike. Vjerujem u dobru namjeru Ministarstva i da ćemo pokušati naći rješenje i za taj manji broj OPG-ova – poručio je župan.

Domaćin ove konferencije za medije, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek naglasio je kako je tijekom elementarne nepogode tuče uništena ne samo poljoprivreda, nego i gospodarski objekti.

– Na nekim područjima štete su i stopostotne. Grad Klanjec je odradio prvi dio odnosno upis u Registar šteta, a ostalo je bilo na Županiji koja je reagirala izuzetno brzo glede prijave. Sredstva su dobili samo registrirani OPG-ovi koji nisu osigurani, dok su onima koji su osigurani štete namirila osiguranja, a takvih na području grada Klanjca ima 48 i ukupan iznos koji će dobiti je 577.511 kuna, što je svakako lijep iznos – rekao je gradonačelnik Brlek te dodao da je to prvi puta da Ministarstvo daje određenu opipljivu vrijednost njihovim poljoprivrednicima i OPG-ovima.

Jedan od poljoprivrednika kojem će sredstva danas sjesti na račun je Igor Jambrešić, vlasnik obrta Ida nova, koji se bavi uzgojem bobičastog, orašastog i ostalog voća.

– Izuzetno sam zadovoljan i sretan onime što je učinilo Ministarstvo, ali i naša Županije koja je odradila odličan dio te prijave i obradila te sve štete i reagirala u stvarno kratkom i brzom roku. Ovaj tjedan ćemo dobiti svi novce tako da je to jedna prekrasna poruka nama proizvođačima koji smo unazad dvije godine pogođeni brojnim problemima – zaključio je Jambrešić.

jmiklauzic/www.sjever.hr
14.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.