Now Reading:
FOTO Zavirite u podrum varaždinske Županijske palače: pronađene kosti, dodatne prostorije pa i dašak Jugoslavije
Full Article 5 minutes read

FOTO Zavirite u podrum varaždinske Županijske palače: pronađene kosti, dodatne prostorije pa i dašak Jugoslavije

Podrum varaždinske Županijske palače na Franjevačkom jedna je od najstarijih i najljepših građevina smještenih u centru Varaždina, a dala ju je izgraditi carica Marija Terezija 1770. godine.

U podrumu su u u punom jeku radovi koji će taj prostor pretvoriti u Centar za posjetitelje, a prilikom radova izvođači i konzervatori naišli su na, malo je reći, zanimljive nalaze.

Podsjetimo, Centar za posjetitelje radi se u sklopu projekta „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area“ (AT@AT.CB).

Ukupna vrijednost 1.245.215,36 eura, a s 85 posto se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija, kao vodeći partner i Turistička zajednica Varaždinske županije, dok su mađarski partneri Grad Csurgó i Sveučilište Pannonia, Nagykanizsa Campus.

Upravljačko tijelo koje koordinira projekt dodijelilo za cijeli projekt oko 2 milijuna kuna i od toga je Varaždinska županija dobila milijun kuna dodatnih sredstava.

Rekonstrukcija je započela u srpnju 2022 godine, radovi su u tijeku i Varaždinska županija će iz projekta prenamijeniti dio podruma Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu u centar za posjetitelje koji će biti opremljen visokom tehnologijom kako bi se na neobičan, edukativan i atraktivan način predstavila baština.

Kako je naglasio zamjenik pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine župana Mladen Jakopović, građevinski su radovi u poodmakloj fazi.
-Zanimljivo je to da su manje-više ispod cijelog dijela zgrade podrumske prostorije i cijela je zgrada na stupovima s boltama. Izvađena je kompletna betonska ploča, iskopane su potrebne dubine od 40 do 80 centimetara, podbetonirani su zidovi koji ostaju zajedno s temeljima, skinuta je kompletna žbuka i zamijenjena kanalizacijska cijev, ulaz kanalizacije djelomično slivne vode i okolne gradske kanalizacije i ispod su otkrivene dodatne prostorije – naglasio je Jakopović.

U sklopu projekta, djelatnici Gradskog muzeja Varaždin obavljaju arheološki nadzor, prate se građevinski radovi, a pronađeni nalazi govore o životu u prošlosti vezanom uz taj dio grada, dodao je.
-Otkriven je dodatni bunar, otkrivene su i te nove ogromne prostorije koje prate ulaz u palaču i prolaz ispod stepenica. Ugodno smo iznenađeni pronalaskom tih prostorija i radimo na koordinaciji s ciljem da ih stavimo u funkciju onakvog Centra za posjetitelje kako smo u startu zamislili, ali s novom funkcionalnošću i s novom vrijednošću – kazao je Jakopović.

Marina Šimek, vanjska suradnica Gradskog muzeja Varaždin istaknula je da je arheološki nadzor neminovan na ovakvim prostorima, posebice u ovom najstarijem srednjovjekovnom dijelu Varaždina.

-Jasno je od početka da smo se, mi kao arheolozi, a naravno i cijeli Gradski muzej, nadali tome da ćemo pronaći neke vrijedne nalaze. Ono što je za nas u ovom trenutku najinteresantnije, ali naglašavam da istraživanja nisu dovršena nego ona traju u dalje, pokretna arheološka građa još nije obrađena, nego je tek transportirana u muzej, ali eto ono što je najinteresantnije, to su temelji koje smo pronašli. Uglavnom se radi o kamenoj građi, a koji su temelji starije zgrade koja se nalazila na ovom mjestu. To je bila zgrada generalata koja je otprilike na ovom mjestu postoji od 16. stoljeća, što znači da je znatno starija od Županije. Sve ono što je od generalata nekad postojalo iznad tla to naravno danas ne postoji i to nismo našli. Pronađeni su samo isključivo temelji. Međutim, kameni i masivni temelji u neprekinutoj dužini od nekih 13 metara ipak nam nešto govore i o veličini te stare zgrade generalata – kazala je Šimek.

Dodala je da je pronađena i velika količina pokretne arheološke građe, a riječ je o fragmentima keramike, keramičkog posuđa i nešto manje fragmenata stakla. Pronađeni su i dijelovi prozorskog stakla te velika količina životinjskih kostiju koje su odbačene kao otpad, a Šimek je pojasnila da se radio radi o ostacima hrane nekadašnjih žitelja ovog dijela grada.

-Pronašli smo i jednu zanimljivu i veliku količinu pečnjaka odnosno dijelova kaljavih peći, tzv. kahli koje su nekada ovdje bile u upotrebi, od najjednostavnijih, najjeftinijih, do onih luksuznih i lijepih. Osim temelja, čini se da nam najstariji nalazi potječu iz otprilike polovice 15. stoljeća. Pronašli smo i jedan dinar iz 1981. godine, što je možda jedan od najnovijih nalaza – istaknula je Šimek.

Prema njezinim su riječima posebno zanimljive tri prostorije koje otkrivene tijekom radova, a predstavljaju najstariji dio županijske palače.

-Posebno je interesantna jedna prostorija koja je jako uska i ima određeni pad i više sliči nekom prolazu, a manje nekoj ozbiljnoj prostoriji te je vrlo lijepo građena. Njena funkcija je za sada nepoznata, ne možemo odrediti njenu namjenu, ali ostavlja nam mogućnost da je dokumentiramo, pamtimo i ne zaboravimo je i kod nekih budućih radova u gradu koji će se odvijati oko ove naše Županijske palače i ukoliko se naiđe na nešto slično, probamo tada povezati te nove nalaze s ovim našim hodnikom – zaključila je.

Kad se podrum Županijske palače u potpunosti istraži i uredi, bit će jamačno novi mamac za turiste, a vrijedi napomenuti kako će se osim posjetiteljskog centra u Varaždinu , sličan napraviti i u Mađarskoj i oni će biti virtualno povezani, što je i cilj ovog projekta koji se naziva „Ususret aktivnom turizmu s naprednim tehnologijama u prekograničnom području”.

a.kučić/sjever.hr
14.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.