Now Reading:
Manje gužve, bolja suradnja i veća mobilnost: ulazak u Schengen sjevernim će županijama donijeti brojne benefite, evo što o tome misle župani Posavec, Kolar i Stričak
Full Article 3 minutes read

Manje gužve, bolja suradnja i veća mobilnost: ulazak u Schengen sjevernim će županijama donijeti brojne benefite, evo što o tome misle župani Posavec, Kolar i Stričak

Budući da tri hrvatske sjeverne županije graniče sa susjednom Slovenijom, a Međimurje i sa Slovenijom i s Mađarskom, sasvim su sigurno među onima kojima će ulazak u Šengen donijeti brojne benefite. Što će ulazak u Šengensku zonu značiti za tamošnje stanovništvo provjerili smo s čelnicima Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije.

Budući da je Međimurska županija jedina kontinentalna županija koja graniči s dvije države članice Europske unije, Slovenijom i Mađarskom, brisanje granica svakako će predstavljati prednost.

-Kad gledamo gospodarstvo i gospodarske rezultate, dvostruko veći izvoz od uvoza, a 80 posto izvoza prema zemljama koje su nam u okruženju – Slovenija, Austrija i Njemačka, prema tome bit će to i benefit za poduzetnike – rekao je župan Matija Posavec.

Naglasio je i kako je jedna od prednosti veća mobilnost i lakši protok stanovništva, pa ulazak u Šengenski prostor vidi kao priliku da oni u njihovom okruženju dođu raditi u Međimurje, kao i da Međimurci koji rade u inozemstvu puno češće dolaze kući.

-U svakom slučaju, granica kao prepreka dobit će novi moment da se pretvori u prednost – zaključio je Posavec.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je kako će ulazak u Šengen smanjiti kolone kod njihovog graničnog prijelaza Macelj. Naime, autocesta Zagreb – Macelj je tranzitno područje, posebno u ljetnim mjesecima kada velik broj ljudi putuje na Jadran.

-S druge strane će uvođenje eura našim gospodarstvenicima koji su izvozno orijentirani, a mi smo izvozno orijentirana županija i pokrivenost izvoza uvozom je uvijek negdje između 170 i 180 posto, sigurno olakšati poslovanje. Razgovarao sam s našim gospodarstvenicima, s jednom i drugom komorom i oni su spremni i već su i prije priželjkivali takvu odluku – rekao je Kolar koji očekuje kako uvođenjem eura neće biti drastičnih poskupljenja koja bi bila dodatan udarac na standard građana.

Kako kaže, inflacija od 12,6 posto sama je po sebi već donijela dosta problema kako u funkcioniranju gospodarstva, tako i u kupovnoj moći građana Republike Hrvatske.

Varaždinska županija ima preko 55 kilometara granice s Republikom Slovenijom, a građani iz niza naselja u pograničnim područjima rade u inozemstvu te svakodnevno putuju na posao zbog čega je župan Anđelko Stričak naglasio kako će ulazak u Šengensku zonu koristiti najviše njima.

-Ali isto tako omogućit će i lakše putovanje svim našim građanima da slobodno putuju unutar članica Europske unije – poručio je Stričak istaknuvši kako je ulazak u Šengen jedan od strateških ciljeva aktualne Vlade predvođene premijerom Andrejem Plenkovićem.

Oni se uz Šengen odnose na uvođenje eura, nabavu borbenih zrakoplova i spajanje hrvatskog juga s ostatkom zemlje izgradnjom Pelješkog mosta.

-Kao što možemo vidjeti, bez obzira na sve geopolitičke izazove svi ti strateški ciljevi bit će ostvareni pod vodstvom aktualne koalicijske Vlade predvođene HDZ-om – zaključio je Stričak.

tklopotan / www.sjever.hr
13.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.