Now Reading:
Poduzetnički klub žena KZŽ najavljuje obilježavanje Svjetskog dana poduzetnica
Full Article 3 minutes read

Poduzetnički klub žena KZŽ najavljuje obilježavanje Svjetskog dana poduzetnica

Svjetski dan poduzetnica obilježava se 19. studenog, čijim obilježavanjem poduzetnice diljem svijeta žele ukazati na specifične izazove s kojima se one susreću i na važnost ohrabrivanja i podrške, kako njihov gospodarski potencijal ne bi ostao neiskorišten.

Poduzetnički klub žena Krapinsko – zagorske županije u srijedu, 16. studenog u 18 sati u Krapini u prostorima Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina, obilježava Svjetski dan poduzetnica zajedničkim druženjem, umrežavanjem i razmjenom iskustva s pripadnicima akademske zajednice i studenticama, budućim poduzetnicama.

Obilježavanje Svjetskog dana poduzetnica Poduzetnički klub žena KZŽ organizira u suorganizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina i Alumni kluba VHZK, a pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije, Grada Krapine i Poslovnog kluba “Skup za Zagorje”.

Doprinos žena u poslovnom svijetu polako se povećava. U posljednjih nekoliko godina, žene dobivaju sve važnije uloge u poslovnom okruženju. Nikada u povijesti žene nisu imale veću ekonomsku snagu i kao potrošači i kao zaposlenici. Zbog navedenog, državne institucije i realni sektor moraju shvatiti važnost investiranja u evoluciju poslovnih žena, kao i važnost njihove integracije u procese donošenja odluka.

– Udio žena na upravljačkim pozicijama u tvrtkama, kao i udio žena u znanosti, politici i poduzetništvu još uvijek nije niti blizu željenih 50 posto (trend je nažalost isti i u EU). Evidentna je još uvijek i razlika u plaćama između žena i muškaraca za isto radno mjesto u mnogim kompanijama, „stakleni strop“ je još uvijek naša stvarnost, stoga vjerujemo da permanentnim aktivnostima i komuniciranju u javnosti navedene problematike, posebice u suradnji sa obrazovnim i visokoobrazovnim institucija, kroz dogledno vrijeme sigurno bude polučilo pozitivne pomake – naglašava Snježana Leljak, predsjednica Poduzetničkog kuba žena KZŽ te dodaje da važnost cjeloživotnog obrazovanja ne treba posebno naglašavati, a imperativ za budućnost svih nas je usklađivanje obrazovanja sa potrebama tržišta.

Trenutačna situacija na polju ekonomskog osnaživanja žena daleko je od idealne u Hrvatskoj, EU, pa i šire gledano. Ako uzmemo u obzir cijelu Europu, žene kao osnivačice startupova su rijetkost. Žene čine više od polovice stanovništva, ali ipak osnivaju manje tvrtki od muškaraca i tek smo prema analizama došle do 30 posto ili trećine, uzimajući u obzir poduzetništvo, gledano u EU. Kod nas, uzimajući u obzir cijelu Hrvatsku, taj prosjek je još niži. Prema posljednjem Izvješću o malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj 2021. (Cepor), udio tvrtki koje su osnovale isključivo žene bio je tek 22 posto u 2020. Kada analiziramo koje su to djelatnosti, poduzetnica ima najviše u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, te trgovini.

Tvrtke koje su osnovale žene donose, prema nekim analizama, dvostruko više prihoda po uloženom dolaru od ‘muških‘, iako dobivaju tek manje od pola onoga investicijskog kapitala koji je dostupan njihovim kolegama. Odbijanje sustavnog jačanja ženskog poduzetništva svjesno je ili nesvjesno odbijanje prilika za ubrzani razvoj društva. Poduzetnički klub žena KZŽ želi sustavno ukazivati na ove probleme, koji se rješavaju jako sporim, puževim koracima i naglasiti svojim aktivnostima da uklanjanjem zapreka ženskom poduzetništvu put je do bogatijeg gospodarstva, a time i društva u cjelini.

www.sjever.hr / www.zip.com.hr
12.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.