Now Reading:
Načelnica Kočet: U proteklom razdoblju privukli smo 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava, s ciljem demografskog oživljavanja našeg kraja!
Full Article 10 minutes read

Načelnica Kočet: U proteklom razdoblju privukli smo 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava, s ciljem demografskog oživljavanja našeg kraja!

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u petak proslavljen je Dan Općine Donja Voća što je bila prilika za osvrt na proteklo jednogodišnje razdoblje u kojem, unatoč svim izazovima i naslijeđenim obvezama, radova nije nedostajalo.

Svečanost je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Željko Žmegač koji je naglasio kako je svemu što je napravljeno ili u planu cilj sveukupni društveni i gospodarski napredak lokalne zajednice, poboljšanje životnog standarda mještana i stvaranje preduvjeta za ubrzaniji razvoj Općine.

-Unatoč i dalje teškoj situaciji u kojoj se Općina nalazi, jer se još uvijek puno vremena, ali i financijskih sredstava troši na radove i usluge koji su davno realizirani ili su trebali biti realizirani, to nas nije, niti nas neće obeshrabriti. Štoviše, samo nam je veći poticaj i dokaz da Općina ide u pravom smjeru – poručio je Žmegač dodavši kako Općina kroz uređenje komunalne infrastrukture brine o svojim mještanima koje prati od najmanjih nogu.

Posebnu brigu osim najmlađima pridaje i najpotrebitijim sumještanima, a predsjednik Vijeća istaknuo je i kako intenzivno surađuju sa svim svojim udrugama koje su pokretač njihove zajednice.

-Mnoge svoje ideje i planove ne možemo sami realizirati, pa se i ubuduće nadamo da ćemo nailaziti na još veće razumijevanje državne i županijske vlasti, kao i resornih ministarstava prilikom ostvarenja naših planova i konkretnih projekata – kazao je Žmegač posebno istaknuvši projekt školske sportske dvorane o kojoj se priča godinama, a ove godine, u suradnji s Varaždinskom županijom napravljeni su i konkretni pomaci.

Riječ je o projektu koji je Općini i najmlađim mještanima prijeko potreban, a prema riječima Žmegača, na svima njima je da im to i osiguraju.

Zahvalivši općinskim vijećnicima na kooperativnosti i odgovornosti te doprinosu u kreiranju odluka u cilju poboljšanja kvalitete života svih mještana, načelnica Sanja Kočet naglasila je kako je od svibnja prošle godine do danas u provedbi 10-ak projekata ukupne vrijednosti od oko 20 milijuna kuna.

-Maksimalno koristimo europske fondove i nacionalna sredstva u što je moguće većoj mjeri, a fokus nam je jačanje komunalne infrastrukture i osiguranje sadržaja za naše stanovništvo, posebice mlade, kako bismo mogli demografski oživjeti našu općinu – rekla je Kočet dodavši kako je nakon uspješne provedbe druge faze projekta Zaželi, počela i realizacija njegove treće faze.

U budućem razdoblju u planu je nekoliko važnih komunalnih projekata. Naime, Općina je kroz natječaj LAG-a Sjeverozapad osigurala sredstva za rekonstrukciju grobne kuće, a projekt kreće tijekom iduće godine. Također, uz pomoć sredstava Fonda za zaštitu okoliša nabavljene su kante za odvojeno prikupljanje otpada za svako domaćinstvo, a u tijeku je novi projekt provedbe edukacija na temu odvojenog prikupljanja otpada s naglaskom na najmlađe.

-Osigurana su i sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije u stopostotnom financiranju ukupne vrijednosti od 1,6 milijuna kuna za sanaciju najvećeg klizišta na području Općine, čija realizacija kreće uskoro – najavila je načelnica.

Tijekom godine, bez obzira na sve izazove, Općina je aktivno radila i na sanaciji i uređenju nerazvrstanih cesta i u tu je svrhu utrošeno 247.500 kuna. Dosad je uređeno oko 7 kilometara nerazvrstanih cesta, a u realizaciji je i rekonstrukcija nerazvrstane ceste za što su također osigurana sredstva s nacionalne razine u iznosu od 240.000 kuna.

-Od značajnih projekata vrijedi istaknuti rekonstrukciju zgrade DVD-a Donja Voća, za čiju smo rekonstrukciju i opremanje u suradnji s članovima DVD-a osigurali sredstva u visini od 7 milijuna kuna iz programa ruralnog razvoja. Vatrogasni dom će s 1.326 kvadrata novouređenog i opremljenog prostora postati središte svih događanja te će se koristiti u cilju socijalnog povezivanja i jačanja društvenih veza svih stanovnika okolnih naselja – kazala je načelnica Kočet.

Budući da je Općina Donja Voća već godinama suočena s depopulacijom, padom nataliteta i iseljavanjem stanovništva, posebno mladih, nova općinska uprava sve svoje napore usmjerila je na poboljšanje životnih uvjeta svojih stanovnika, a prioritet su joj mlade obitelji i djeca. Jedna od mjera kojom odgovaraju na ovaj problem su mjere za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji.

-Tijekom ove godine pet mladih obitelji ostvarilo je sufinanciranje u iznosu od 50.000 kuna po obitelji. U svrhu daljnjeg poboljšanja demografskih mjera, raznim aktivnostima i programima želi se potaknuti pozitivni prirast stanovništva na području Općine te povećati standard odgoja i obrazovanja djece predškolske dobi. Povećali smo i izdvajanje za učenike osnovne škole i njihove projekte, povećali iznos sufinanciranja školskog materijala, uveli sufinanciranje školskih projekata te nagrađivanje najuspješnijih učenika – kazala je Kočet.

Tako Općina Donja Voća sufinancira boravak djece u dječjim vrtićima, dodjeljuje jednokratne novčane potpore za djecu predškolske dobi koja ne pohađaju vrtić, program predškole, uvođenje produženog boravka, a trenutno je i u završnoj fazi uređenja prostora za podružnicu vrtića čime će se osigurati uključivanje 22 mališana u predškolski odgoj i obrazovanje.

-Za buduće razdoblje ključni projekt nam je izgradnja vrtića, odnosno rekonstrukcija dijela područne škole u Gornjoj Voći u dječji vrtić. Ukupna vrijednost projekta same rekonstrukcije iznosi 5,5 milijuna pri čemu smo kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurali iznos od 1,7 milijuna kuna te je pred nama i daljnja borba za osiguranje dodatnih sredstava Ministarstva – rekla je načelnica Kočet.

Osim u mlade, ulaže se i u poduzetništvo i poljoprivredu za što su u ovogodišnjem proračunu udvostručena sredstva, a posebna se pažnja posvećuje i turizmu za kojeg Općina Donja Voća zbog svoje bogate i specifične kulturne baštine i arheološki lokalitet špilje Vindija ima izuzetan potencijal. Kako naglašava načelnica Kočet, krajnje je vrijeme za razvoj tog neiscrpnog turističkog potencijala, a upravo su ove godine nakon nekoliko sastanaka sa stručnjacima iz raznih područja krenule određene aktivnosti po pitanju pripreme projekata vezanih uz uređenje unutrašnjosti špilje Vindija, dok je Općina intenzivno krenula u stvaranje uvjeta za stalni nadzor, a time i zaštitu špilje.

-Pripremamo i dalje projekte za razvoj i unapređenje komunalne infrastrukture kroz izgradnju, rekonstrukciju i uređenje prometnica, sanaciju klizišta, uređenje nogostupa radi povećanja sigurnosti naše djece i mještana u prometu te povećanje energetske učinkovitosti javne rasvjete i korištenja obnovljivih izvora energije – poručila je načelnica Kočet zaključivši kako je sve što je postignuto rezultat zajedničkog rada i suradnje.

Sjednici je nazočila i saborska zastupnica Natalija Martinčević koja je istaknula da Općina Donja Voća ima prekrasnu prirodu, povijest, kulturnu baštinu, ali i veliki potencijal za rast i razvoj.

-Načelnica i predsjednik Općinskog vijeća marljivo rade, uz velike izazove, ali daju rezultate koji su mjerljivi, vidljivi i to posebno veseli. Sve ono što se radi i gradi u ovoj općini ima zajednički cilj i nazivnik, a to je zadržati naše ljude ovdje – naglasila je Martinčević.

Dodala je da ljudi odlaze iz različitih razloga, između ostalog jer su plaće male, pravosuđe ne funkcionira, postoji ozbiljna korupcija u državi, ali općina na to nema utjecaja.

-Treći je razlog nezadovoljstvo kvalitetom života, a to je nešto na što Općina, kao i sve jedinice lokalne samouprave, može utjecati i napraviti zaista puno – istaknula je saborska zastupnica.

Martinčević je u svom govoru podsjetila na projekte koji su krenuli iz Varaždinske županije, a koji su prihvaćeni na nacionalnoj razini i koji su poboljšali uvjete života. Istaknula je besplatan prijevoz za srednjoškolce te obnovu i izgradnju velikog broja škola i školskih sportskih dvorana što je omogućilo odvijanje nastave u jednoj smjeni. Spomenula je i besplatne obroke za osnovnoškolce, što se sada provodi i na nacionalnoj razini. U konačnici je čestitala načelnici na već sada vidljivim rezultatima, ali i svemu onome što će do kraja mandata nesumnjivo napraviti.

Saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski kazala je kako je Općina Donja Voća puna dobrih, veselih i marljivih ljudi.

-Vi ste ti koji činite općinu prepoznatljivom. Vi ste ti koju ju činite takvom kakva je i danas. Drago mi je institucije tu uključene i da je Varaždinska županija uz vas i na vama je sve da iskoristite ne samo Županiju već sva resorna ministarstva kako bi život vama i vašim mladima i budućim naraštajima bio što bolji i što ljepši. Izazov je biti načelnica općine, izazov je život jer ne znamo ni sami što nas čeka sutra, ali vjerujem u vas Voćance koji ste stasali u ovim našim prekrasnim zagorskim bregima – poručila je Dreven Budinski.

Župan susjedne slovenske općine Starše Stanislav Greifoner rekao je kako se u obje općine na Martinje održava mnogo događanja posvećenih vinu.

-Nadam se da je berba bila dobra te da će isto tako biti dobro i vino koje su napravili vaši mještani. Sve to pokazuje koliko smo povezani i da imamo slične običaje, kulturu i život te da za nas ne postoje granice. Sretan sam zbog naše suradnje, a povodom Dana Općine želim da vam se u sljedećoj godini ispune sve želje i da uspješno realizirate sve planirane projekte. Imate mladu i sposobnu načelnicu tako da sam siguran da je pred vama svjetla budućnost – poručio je.

PLAKETE I ZAHVALNICE

Plaketa Općine Donja Voća uručena je Raheli Blažević za posebna postignuća i uspjehe u odgoju i obrazovanju voćankse djece i mladeži i doprinos napretku i promociji voćanskog kraja te Petri Brlečić za posebna sportska postignuća i sudjelovanje na studentskom Svjetskom prvenstvu u karateu.

Zahvalnica Općine Donja Voća dodijeljena je Marijani Švetak za izniman trud u odgoju i obrazovanju voćanske djece i mladeži i Ankici Belcar za mentorski rad s učenicima u dramskom izričaju i osvojeno prvo mjesto na Festivalu učeničkih igrokaza POZOR.

Isto tako, Zahvalnicu Općine primili su i Stanko Jurgec, Dragutin Gregur, Franjo Bolčević, Stjepan Šestanj, Josip Strupar, Silvestar Galić, Slaven Filipek i Mihael Sensa i to za dugogodišnji rad u Muzičkoj sekciji KUD-a Voća i očuvanju voćanskih običaja.

Zahvalnica je dodijeljena i Zdenki Horvat za predani rad, požrtvovnost i brigu za mještane kroz dugogodišnji rad u ambulanti u Donjoj Voći, Nogometnom klubu NK Vindija za postignuća u razvoju sporta na području općine te ekipi mladeži DVD-a Donja Voća za osvojeno 8. mjesto na državnom natjecanju vatrogasne mladeži.

Dodijeljena su i priznanja Općine Donja Voća, a ona su uručena Emmi Bosilj, Luciji Bolčević, Ani Šipek, Anamariji Kralj, Petri Banfić i Emily Premužić za osvojeno 1. mjesto na Festivalu učeničkih igrokaza POZOR.

Priznanje su primili i Valentina Patrčević, Danijel Kukec, Matias Stolnik, Marina Kornet, Ana Potisk i Darija Bunić za trud i zalaganje te zapažene uspjehe u okviru izvanškolskih aktivnosti u školskoj godini 2021./2022.

www.sjever.hr
12.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.