Now Reading:
KZŽ dodijelila 184 nove učeničke stipendije – Kolar: Na nama je da stvaramo uvjete kako bi se naša djeca zaposlila i ostala živjeti u našoj županiji
Full Article 4 minutes read

KZŽ dodijelila 184 nove učeničke stipendije – Kolar: Na nama je da stvaramo uvjete kako bi se naša djeca zaposlila i ostala živjeti u našoj županiji

Na prigodnoj svečanosti u zabočkoj kino dvorani u subotu su dodijeljene učeničke stipendije Krapinsko – zagorske županije. Dodijeljeno su tako zagorskim učenicima ukupno 184 ugovora za stipendije.

Krapinsko – zagorska županija ove je godine raspisala natječaj za deficitarna zanimanja u područjima zidar, instalater grijanja i klimatizacije, strojobravar, keramičar, vodoinstalater, tesar, soboslikar, elektroinstalater i vozač motornog vozila.

Kako je istaknula zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, od 155 upisanih u ta deficitarna zanimanja na natječaj se javilo 124 učenika, što je 80 posto svih upisanih na području KZŽ u programe za deficitarna zanimanja.

– U odnosu na lani radi se o povećanju od nekih 17 posto. Na natječaj je pristigla 371 molba odnosno zahtjev, što je za 145 više nego prošle godine. U A kategoriji odnosno kategoriji nadarenih i darovitih učenika pristigla su 82 zahtjeva, u B kategoriji 146 zahtjeva i u C kategoriji 124 zahtjeva. Sukladno Pravilniku, Povjerenstvo za dodjelu učeničkih stipendija donijelo je prijedlog odluke da se za A i B kategoriju dodijeli 30 stipendija, a za C kategoriju 124 – pojasnila je Petek.

Dodala je i kako je od prošlih godina u području deficitarnih zanimanja još 130 stipendija, tako da ukupan broj stipendista iznosi 314, što je kako je rekla, mnogo više nego proteklih godina.

– Za te smo stipendije u proračunu Krapinsko – zagorske županije osigurali 1,3 milijuna kuna, a druge ćemo godine trebati osigurati i osjetno više. Učeničke stipendije u A i B kategoriji se dodjeljuju za jednu školsku godinu i iznose 400 kuna, a u kategoriji deficitarnih zanimanja dodjeljuju se do kraja školovanja i iznose 500 kuna – izjavila je Petek te najavila natječaj za dodjelu studentskih stipendija koji će biti objavljen idući tjedan, a kao deficitarna zanimanja bit će istaknut studij medicine i farmacije, zatim studij fizike i informatike – nastavnički smjer i studij edukacijske rehabilitacije.

Zadovoljan brojem dodijeljenih stipendija za deficitarna zanimanja krapinsko – zagorski župan, Željko Kolar rekao je kako je ove godine upisano 155-ero učenika u zagorske srednje strukovne škole.

– Unaprijed možemo reći da svi oni imaju osiguran posao na području Krapinsko – zagorske županije i rast plaća u obrtničkim zanimanjima je izuzetno velik. Naime, prije pet do šest godina je prosječna plaća u Zagorju bila negdje oko 17. mjesta, a sada se nalazimo među prvih pet po visini prosječne plaće u Republici Hrvatskoj i to su mladi ljudi prepoznali. Naša zajednička akcija s Obrtničkom i gospodarskom komorom i Zavodom za zapošljavanje, a u sklopu koje obilazimo sedme i osme razrede svih naših osnovnih škola te učenicima i učenicama, ali i njihovim roditeljima prezentiramo koja su to strukovna deficitarna zanimanja, koje uvjete školovanja će imati u našim srednjim školama i koje benefite kroz naše stipendije, urodila je plodom – pojasnio je župan.

Kako je u nastavku objasnio uz dodijeljene 184 stipendije te 130 učeničkih stipendija od prošlih godina, KZŽ dodjeljivat će i 60 studentskih stipendija.

– U proračunu za 2023. godinu osigurat ćemo dva milijuna kuna i to je nešto što nas veseli. Očekujemo i daljnji rast upisa u deficitarna zanimanja i bit će slatke brige osigurati dodatni novac u narednim školskim godinama. Ne smijemo zaboraviti i da će sljedeće godine proraditi i Centar izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu i da ćemo ići s nekim novim kurikulima koji će biti interesantni mladima prije svega jer će biti promoviran na drugačiji, inovativan način, a s druge strane ta zanimanja su sve bolje i bolje plaćena – rekao je Kolar poručivši:

Na nama je da stvaramo uvjete da se ta djeca mogu ovdje u našoj županiji zaposliti i ono najvažnije da ostanu živjeti na našem području i ovdje formirati svoju obitelj.

Svečanosti dodjele stipendija prisustvovao je i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije, Nenad Kučiš te je naglasio kako postoji problem manjka kvalitetne radne snage.

– Lijepo je znati da će ove godine čak 184 učenika i učenica dobiti stipendiju koja puno znači roditeljima, a i djeci. Učenici koji će završiti školovanje za deficitarna zanimanja nisu samo nova i kvalitetna radna snaga, nego su to i naši budući kolege obrtnici – rekao je Kučiš te poručio učenicima kako su obrtnička zanimanja danas jako dobro plaćena te da će uz trud i usavršavanje postići mnogo u životu.

jmiklauzic / www.sjever.hr
12.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.