Now Reading:
ŽB ČAKOVEC slavi 100 godina postojanja! Dobrom suradnjom s Međimurskom županijom izdiže se iznad hrvatskog standarda po kvaliteti pružanja zdravstvenih usluga!
Full Article 4 minutes read

ŽB ČAKOVEC slavi 100 godina postojanja! Dobrom suradnjom s Međimurskom županijom izdiže se iznad hrvatskog standarda po kvaliteti pružanja zdravstvenih usluga!

Županijska bolnica Čakovec najveća zdravstvena ustanova u Međimurju, službeno osnovana 12. studenog 1922. godine slavi svoje prvo stoljeće iznimno uspješnog rada.

Tim je povodom međimurski župan Matija Posavec uputio čestitke svim djelatnicima bolnice, medicinskom i nemedicinskom osoblju. Naglasio je kako je bolnica osnovana u vrlo teškim i izazovnim uvjetima, ali otkad je otvorena pruža kvalitetnu zdravstvenu skrb stanovništvu Međimurske županije.

– Bolnica u Čakovcu je specifična, najveći postotak pacijenata sa svog područja se liječi u ŽB Čakovec, ne idu u druge centre, a taj postotak je preko 86 posto. Samo u 2021. godini oko 1,5 milijuna medicinskih usluga je županija pružila. Imamo prosjek ležanja u bolnici od 5,5 dana što je sukladno europskim standardima. Osim postotka zbrinjavanja pacijenata imamo i 89 177 bolničko opskrbnih dana, imamo iskorištenost kreveta. Dakle, svi oni parametri, brojke, usluge koje se daju su u okvirima europskih standarda, iznad hrvatskih standarda. Svaki mjesec ta bolnica izvršava i radi preko limita koji joj određuje država – ističe Posavec dodajući kako se napravi puno više od onoga za što dobivaju sredstva na što su posebno ponosni.

U Županijsku bolnicu Čakovec i zdravstvene ustanove je u proteklih 5 godina od strane Međimurske županije uloženo 195 milijuna kuna.

-U ovome trenutku energetska obnova četiri bolničke zgrade, obnova odjela pedijatrije. Nedavno smo i obnovili odjel abdominalne kirurgije, a u planu je i izgradnja novog biokemijskog laboratorija za vađenje krvi, razvoja centra palijativne medicine kroz obnovu zgrade. Također se dograđuje ZJZ i radi se Nastavni centar Zavoda za hitnu medicinu kroz adaptaciju svojih prostora, nabavlja se nova oprema. Prema tome pokazali smo Međimurju da uz obrazovanje i zdravstvo je i bolja zdravstvena skrb za naše građane na vrhu prioriteta – zaključio je župan.

Igor Šegović, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec kazao je kako su izuzetno ponosni na činjenicu da međimurska bolnica obilježava velikih 100 godina postojanja. Na nju su, kaže, ponosni i Međimurci jer su ju gradili svojim rukama i svojim sredstvima.

– Tijekom 100 godina Županijska bolnica Čakovec stasala u respektabilnu bolnicu koja može stajati uz bok drugim bolnicama u zemlji. U usporedbi s nekim nama sličnim bolnicama, kadrovski smo dobro pokriveni, iako liječnika i sestara nikad nije dovoljno. Trenutno imamo 977 zaposlenika, a ono što uvijek naglašavam je da su najvažniji ljudi, naši zaposlenici – rekao je Šegović i dodao kako je cilj u budućem razdoblju zadržati sve djelatnike, ali i privući nove.

Što se tiče infrastrukture, ravnatelj Šegović naglašava kako je čakovečka bolnica kontinuirano jedno veliko gradilište.

-Trenutno je u tijeku projekt energetske obnove bolnice kojeg provodi Međimurska županija. Zahvaljujući njemu će bolnica izvana, ali i iznutra zasjati u novom ruhu, a energetski će biti na visokom nivou. Ponosni smo što se obnavlja veći dio odjela pedijatrije, s izgradnjom potpuno nove pedijatrijske dnevne bolnice – kazao je Šegović dodavši kako su proteklih godina obnovljeni i odjeli neonatologije s rađaonom, psihijatrije s dnevnom bolnicom te centralna dnevna bolnica i odjel fizikalne terapije, a prošle godine otvoren je i rekonstruirani odjel abdominalne i dječje kirurgije i obnovljen i rekonstruiran prilaz Županijskoj bolnici Čakovec i Zavodu za hitnu medicinu.

Istaknuo je kako je prošle godine bolnički liječeno 16 tisuća pacijenata, dok ih je ove godine, dosad 11.800, no poliklinike ove godine, u odnosu na prošlu bilježe rast od 5,6 posto slučajeva.

-Posla je puno i posla će biti sve više. Najbitniji su ljudi i zajedništvo te da svi zajedno idemo prema naprijed. Najmanje je bitno tko je ravnatelj, a najviše da pacijent ima bolnicu kojoj vjeruje, u kojoj je siguran da će dobiti najbolju skrb, kao i da djelatnici ne idu s grčem u želucu na posao. To je ono u što ja stvarno i istinski vjerujem – zaključio je Šegović.

abrkic/sjever.hr
11.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.