Now Reading:
Sport kao temelj stvaranja novih prijateljstava i jačanja prekogranične suradnje: U varaždinskoj Areni održani 16. Međunarodni sportski susreti srednjoškolaca
Full Article 3 minutes read

Sport kao temelj stvaranja novih prijateljstava i jačanja prekogranične suradnje: U varaždinskoj Areni održani 16. Međunarodni sportski susreti srednjoškolaca

Nakon dvije godine pauze, radi pandemije koronavirusa, u Varaždinu su održani 16. Međunarodni sportski susreti koji su u Gradskoj sportskoj dvorani Arena okupili srednjoškolce iz tri prijateljska europska grada – Lendave, Zalaegerszega i Varaždina.

Ovo sportsko okupljanje srednjoškolaca održano je u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, Športne zveze Lendava te Zajednice sportova Zalaegerszeg.

Prvi ovogodišnji susret održan je u Lendavi gdje su se mladi sportaši natjecali u atletici i nogometu, a sada je red za domaćinstvo pripao Varaždinu gdje je održano natjecanje u odbojci za djevojke i košarci za mladiće.

Anica Sitar, stručna suradnica u Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina, objasnila je kako se svake godine susreću u sva tri grada na jednodnevnim susretima i u svakom od njih se učenici natječu u dva različita sporta.

-Ove godine je u Lendavi održano natjecanje u atletici za djevojke i mladiće u dicsplinama trčanja na 300 m, bacanju kugle i skoku u dalj, gdje su Varaždinci i Varaždinke zauzeli prva mjesta. Uz to, bilo je i natjecanje u nogometu za mladiće gdje su Varaždinci završili na drugom mjestu. Danas se ovdje u Areni natječemo u dva sporta – obojci za djevojke i košarci za mladiće pod vodstvom odbojkaškog trenera Ivice Đolonge i trenera Igora Jakšića iz košarke – opisala je Sitar naglasivši da smisao ovakvih natjecanja nije toliko plasman koliko međusobno druženje, prekogranična suradnja i upoznavanje učenika te pozitivan utjecaj na njihovo dugoročno bavljenje fizičkom aktivnošću.

-Zajednica sportskih udruga se trudi što više raditi projekte namijenjene mladima, od djece vrtićke dobi, kroz osnovnu školu preko naših višeboja do ovakvih sportskih susreta srednjoškolaca. Želimo tako obuhvatiti sve uzrasne kategorije i potaknuti djecu na njihov pozitivan fizički i psihički razvoj – zaključila je Sitar.

Košarkaš Filip Slunjski priprema se svakog dana, neki put čak i više puta dnevno na raznim treninzima taktike, kondicijskim, tehničkim i očekuje što bolje rezultate na raznim natjecanjima. Iako je ovako intenzivne treninge teško uskladiti sa školskim obvezama smatra kako se sve može uskladiti ukoliko se pronađe pravi balans.

Mlada varaždinska odbojkašica, Lora Rajčević, odbojkom se bavi već četiri godine, a za ovo se natjecanje pripremala posljednjih tjedan dana. Za odbojku se odlučila kako bi pronašla nove prijatelje i nova iskustva.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Danijela Vusić, potvrdila je važnost održavanja ovakvih sportskih aktivnosti mladih.

-Ovo su već 16. sportski susreti srednjoškolaca i jako je dobro da se mladi druže i povezuju. Uz to što pokazuju svoje sportske vještine, povezuju ih prijateljstva, razmjenjuju znanja i u drugim područjima što je važno jer na njima svijet ostaje – rekla je Vusić.

Naglasila je i kako Grad Varaždin i inače podupire ovakve manifestacije koje spajaju obrazovanje, mlade i sport.

-To objedinjavanje mladih, sporta i kulture je ono što se promovira na razini cijele Europske unije. Grad Varaždin to prepoznaje već dugi niz godina čime pokazujemo da brinemo o mladima, njihovom sportskom životu, ali i obrazovanju i daljnjem sudjelovanju u kulturnom i društvenom životu zajednice – zaključila je Vusić.

sjever.hr
11.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.