Now Reading:
Očekuje nas drastično poskupljenje dizela? U proljeće će njegove zalihe biti najniže u zadnjih 12 godina, a jedini pouzdani dobavljač je Rusija⁹
Full Article 2 minutes read

Očekuje nas drastično poskupljenje dizela? U proljeće će njegove zalihe biti najniže u zadnjih 12 godina, a jedini pouzdani dobavljač je Rusija⁹

Zalihe dizelskog goriva u zapadnoj Europi početkom idućeg proljeća bit će najniže u proteklih 12 godina, prognozira eminentna konzultantska kuća Wood Mackenzie, a prenosi tportal.hr.

Prema njezinim predviđanjima, zalihe dizela će se povećati krajem ove i početkom iduće godine, nakon čega slijedi oštar pad. Dno će dotaknuti u ožujku.

Budući da je Europska komisija prekinula pomorske isporuke ruskog goriva, postoji opasnost da se pogorša situacija s opskrbom na kontinentu. Zalihe su ključna zaštita od takvih poremećaja, a kad ih ponestane, postoji veći potencijal za nepredvidiva događanja na tržištu.

– Niže zalihe pridonijele su većim maržama za rafinerije nafte, potičući europske operatere da rade punom parom – ističe James Burleigh, glavni analitičar u Woodmacu. Kao rezultat toga, konzultantska kuća očekuje da će dnevna prerada sirove nafte u zapadnoj Europi ovog mjeseca porasti za 420.000 barela, na 6,14 milijuna, prenosi tportal.hr.

Kako je Rusija još uvijek daleko najveći pojedinačni vanjski dobavljač dizelskog goriva u EU, može se očekivati oštar pad zaliha na kraju zime.

Kako navodi tportal.hr, cijena dizela na benzinskim postajama prethodnih nekoliko godina veća je od cijene benzina. I prije aktualne krize potaknute ratom u Ukrajini globalno naftno tržište dramatično se promijenilo. Rafinerije su se okrenule preradi lakših goriva, što je povećalo količine benzina, a smanjilo dizela. Istodobno se povećala potrošnja dizela prvenstveno jer su ga počele više koristiti velike svjetske brodarske kompanije.

Nedavno je energetski stručnjak Davor Štern izrazio bojazan da bi u Hrvatskoj moglo doći do nestašica dizela jer zbog modernizacije trenutno ne radi rafinerija u Rijeci. Obustava proizvodnje trajat će sve do proljeća iduće godine.

www.sjever.hr / www.tportal.hr
11.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.