Now Reading:
Na konferenciji hrvatskih psihologa u Termama Tuhelj po prvi puta sudjelovali i policijski pregovarači – “Ti su dečki među najobučenijima u državi”
Full Article 2 minutes read

Na konferenciji hrvatskih psihologa u Termama Tuhelj po prvi puta sudjelovali i policijski pregovarači – “Ti su dečki među najobučenijima u državi”

Terme Tuhelj domaćin su 29. Godišnje konferencije hrvatskih psihologa, a na kojoj je u petak po prvi puta sudjelovao i tim policijskih pregovarača koji su upriličili prezentaciju na temu “Tajne uma policijskih pregovarača – najopasnijeg, ali najzanimljivijeg zanimanja”.

Tim je predvodio voditelj pregovarača u Zapovjedništvu za intervencije Ravnateljstva policije, Franjo Filipović koji je istaknuo da je u kriznim situacijama iznimno važno biti dobar psiholog.

– Psihologija je sastavni dio u pregovaranju, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u svijetu. U zadnje vrijeme smo se zaista posvetili tome da psihologe ubacujemo u naše sustave jer se pokazalo da je to u toj jednoj slici jedna “puzzla” koja nam je uvijek nedostajala i bez koje ta slika nije potpuna – kazao je Filipović te naglasio da kad je riječ o pregovaračima, obuka u Hrvatskoj nije nimalo jednostavna.

– Djelatnici policije nakon teoretskog i praktičnog dijela nastavljaju proces obučavanja i usavršavanja kroz pregovaračke timove, odnosno s njima – pojasnio je.

Prisjetio se i jedne od njemu težih intervencija, a to je kako je rekao bilo sprječavanje suicida mladića koji je prijetio da će skočiti sa zgrade, kao i pregovaranje vezano uz kriznu situaciju u njemačkoj ambasadi, odnosno prijetnju općeopasnom radnjom.

Filipović je dodao da su pregovarači involvirani u sve rodove policije te istaknuo dobru suradnju s međunarodnim pregovaračima iz gotovo svih zemalja Europske unije.

Da psihologija igra doista važnu ulogu u pozadini pregovaračkog procesa istaknula je Ivana Glavina Jelaš, policijski psiholog i voditeljica Savjetovališta Visoke policijske škole.

– Oduševljena sam koliko naši dečki vladaju znanjem iz područja psihologije i specifičnim, tretmanskim tehnikama koje mi koristimo. Činjenica je da se radi o dečkima koji dolaze iz specijalne policije, što znači da su među najobučenijima u državi i oni ostavljaju te mukotrpno stečene vještine sa strane i koriste svoj govorni aparat odnosno svoje komunikacijske vještine da bi smirili osobu koja je u stanju oduzeti si život – kazala je Glavina Jelaš.

Osim prezentacije rada, u sklopu konferencije prezentirano je vozilo sa svom opremom koju policijski pregovarači koriste u svom radu.

jmiklauzic / www.sjever.hr
11.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.