Now Reading:
Mjesec hrvatske knjige u OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice obilježen književnim radionicama, susretima i promocijama
Full Article 3 minutes read

Mjesec hrvatske knjige u OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice obilježen književnim radionicama, susretima i promocijama

U Mjesecu hrvatske knjige u Osnovnoj školi Vladimir Bosnar Stubičke Toplice promovirana je ilustrirana monografija za djecu “Šetnja kroz Stubake” autorica i ilustratorice Ljiljane i Sonje Pavlina te Ksenije Kušec.

Kao zaljubljenice u ljepotu topličkog kraja, pisanu riječ i slikarstvo, prepustile su se izazovu stvaranja informativne slikovnice koja prati likove djevojčice i djeda u obilasku Stubičkih Toplica. U susretima s prirodnim i kulturnim dobrima te javno – društvenim objektima čitatelj se informira.

Ljiljana Pavlina na susretu je učenike upitala što im se od svega opisanoga u slikovnici najviše sviđa. Nije im bilo lako odlučiti se, ali svi zajedno složili su se da jako vole svoje mjesto. Izdanje obiluje informacijama i pitalicama o Stubičkim Toplicama što je istaknula Ksenija Kušec propitkujući publiku. Ilustratorica Sonja Pavlina pohvalila je izložbu učeničkih radova na temu Stubičkih Toplica – oslikane razredne kravate, minijature i likovne radove 3. a te kreativne uratke Učeničke zadruge Bobi.

Autorice ne zanima samo prošlost i sadašnjost mjesta već i budućnost – u školu su donijele veliku oslikanu kutiju za općinskog načelnika te pozvale učenike da u nju ubace svoje poruke i crteže sa željama i prijedlozima za razvoj Stubaka. Promocija je bila prilika da se ispred nakladnika javno zahvale načelniku Općine Josipu Beljaku koji je prepoznao vrijednost topličkog projekta pruživši pokroviteljstvo i darovavši svim učenicima razredne nastave slikovnice. Primjerci su također darovani školskoj i mjesnoj knjižnici.

Načelnik Beljak je pozvao učenike da čitaju jer čitanjem napreduju i postaju bolji ljudi. Promocija 10. studenog završila je gužvom zbog autograma i personaliziranih posveta autorica i ilustratorice.

Suradnja u zajednici

U Mjesecu hrvatske knjige istaknula se suradnja s lokalnom zajednicom. Zahvaljujući Maloj tribini Društva hrvatskih književnika prvi radni dan Mjeseca hrvatske knjige učenici 4. a, 5. a, 7. a, 8. a i 8. b virtualno su se družili s jednom od najpopularnijih suvremenih književnica za djecu i mlade Sanjom Pilić i najdražim nam piscem iz susjedstva Hrvojem Kovačevićem.

U Općinskoj knjižnici Stubičke Toplice organizirane su radionice za učenike razredne nastave, besplatan upis prvašića te književni susret s Marijanom Brcko za starije učenike. Nadalje, ostvarena je i suradnja s DV “Zvirek” koji su učenici 6. b razreda posjetili i pročitali vrtićarcima priču “Vuk koji je ovladao svojim osjećajima”. Nakon nekoliko dana predškolarci su posjetili školu – učenici 4. b za njih su uvježbali igrokaze i izradili lutkice prema tekstovima Jadranke Čunčić-Bandov. Nakon izvedbe pomogli su mlađim susjedima u izradi njihovih vlastitih lutkica. Razgledali su svoju buduću školsku knjižnicu te pažljivo poslušali knjižničarku koja im je pročitala pjesmu “Kad odrastem” Marijane Nole te “Ljepljivu priču”, Željke Horvat-Vukelje.

Već tradicionalno škola se uključila u Nacionalni kviz za poticanje čitanja “Nije lako kad si mlad” u organizaciji KGZ-a te je učenica 8. a odabrana za školsku finalisticu. Provedena su razredna čitanja naglas dijelova romana iz kviza u kojima su učenici među sobom odabirali najbolje razredne čitatelje.

Taman u zadnjem tjednu Mjeseca hrvatske knjige stigle su im i knjige za cjelogodišnju provedbu projekta učenika razredne nastave “Naša mala knjižnica”. Učitelji i stručni suradnici svakodnevno među učenicima potiču čitanje svjesni da je vještina čitanja i razumijevanja pročitanoga temelj za zadovoljstvo pojedinca i napredak društva.

www.sjever.hr / Tekst: Blanka Doko
11.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.