Now Reading:
Gradonačelnica Cividini obišla radove na sanaciji i restauraciji Pučkog otvorenog učilišta
Full Article 2 minutes read

Gradonačelnica Cividini obišla radove na sanaciji i restauraciji Pučkog otvorenog učilišta

U tijeku je sanacija i rekonstrukcija uličnog pročelja zgrade Pučkog otvorenog učilišta Čakovec. Radi se o drugoj fazi projekta, pa su tako nakon svih projektnih aktivnosti tijekom 2021., ove godine izvedeni konzervatorsko – restauratorski radovi, a trenutno su na redu oni građevinski.

Kako bi se uvjerili da radovi teku prema planu i da će II. faza biti dovršena do kraja 2022. godine, rekonstrukciju su zajedno obišli ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Mario Zamuda i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini sa suradnicima, uz predstavnike partnera na projektu iz Ministarstva kulture i medija, odnosno Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Čakovečki sinonim za edukaciju jedva dočekao prve radove

Nakon što se u ovaj centar cjeloživotnog učenja, koji je postao svojevrsni sinonim za obrazovanje i edukaciju mnogobrojnim Međimurcima i Čakovčanima, niz godina nije ulagalo, ne skrivaju ponos s odrađenim u kratkom periodu i činjenicom da će mnogobrojne polaznike i djelatnike uskoro dočekati bolji uvjeti. Na tome su zahvalili gradonačelnici koja je zajedno s ravnateljem pokrenula val ulaganja, pa će tako samo u ovoj godini investicija biti teška oko 640 tisuća kuna, od čega će se 550 tisuća za tu namjenu izdvojiti iz Proračuna Grada Čakovca.

U 2021. godini tako su izvedeni radovi nabave i ugradnje novih energetski učinkovitih kotlovnica te konzervatorski i zidarsko – limarski radovi na arhitektonskoj plastici, dok u 2022. restauracija konzola krovnog vijenca, štukatura i kapitela pilastra, uz sanaciju prednjeg pročelja – fasaderske radove. Vrijednost izvedenoga i planiranoga do kraja godine, uključujući obje faze projekta, je oko milijun kuna.

Povijesna vrijednost i zaštićeni status traže primjenu najkvalitetnijih rješenja

Zgrada potječe iz 1903. godine te je izgrađena u stilu mađarske secesije, a njezina prvotna namjena bila je pučka škola te i danas služi u funkciji obrazovanja. Nalazi se unutar Kulturno – povijesne cjeline grada Čakovca kao zaštićeno kulturno dobro. Vanjština zgrade je u lošem stanju što se prije svega odnosi na njeno pročelje i fasadu što zahtijeva hitnu intervenciju. S druge strane kulturno povijesna vrijednost i zaštićeni status nalažu primjenu isključivo najkvalitetnijih rješenja u svim restauratorsko – građevinskim segmentima, što je upravo u realizaciji.

Spomenimo kako je nakon pregleda radova odrađen i kraći radni sastanak o izvedenim radovima te nastavku radova 2023. godine.

sjever.hr/cakovec.hr
11.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.