Now Reading:
„Došel bu, došel sveti Martin…” i u Zagrebačku županiju: brojna seosko-turistička domaćinstva, vinotočja i ugostitelji i ove će godine proslaviti blagdan omiljenog sveca
Full Article 4 minutes read

„Došel bu, došel sveti Martin…” i u Zagrebačku županiju: brojna seosko-turistička domaćinstva, vinotočja i ugostitelji i ove će godine proslaviti blagdan omiljenog sveca

„Došel bu, došel sveti Martin, on bu ga krstil, ja ga bum pil“… poznate su riječi koje se rado pjevaju po kletima i podrumima mnogih naših mjesta 11. studenog, na blagdan sv. Martina.

Dan je to kada ljubitelji vina dolaze na svoje jer se mošt pretvara u vino, a taj radostan događaj „krštenja mošta“ u našim se krajevima održava po posebnim pravilima, uz vrhunska vina i domaće specijalitete. U Zagrebačkoj županiji brojna seosko-turistička domaćinstva, vinotočja i ugostitelji će i ove godine tradicionalno proslaviti blagdan omiljenog sveca, a Dugo Selo i Pisarovina ujedno i svog nebeskog zaštitnika.

Ako još uvijek ne znate gdje ćete krstiti mošt u mlado vino pogledajte što se nudi u gradovima i mjestima diljem županije i provedite nezaboravan vikend u dobrom društvu uz vrhunska mlada vina.

DUGO SELO

Dugo Selo Dan grada slavi uz blagdan Martinja te je tom prigodom organiziran bogat i raznolik program. Tako će u petak, 11. studenog koncert u Gradskoj sportskoj dvorani održati Maja Šuput&Enjoy, dok će Dugoselci i svi njihovi gosti dan kasnije feštati uz nezaboravne hitove bivših Novih fosila. Osim sjajnih koncerata, održat će se Martinski sajam, obred kršenja mošta, kao i 12. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Ulaz na sva događanja je besplatan.

IVANIĆ-GRAD

Martinje u Moslavini možete proslaviti u niz ugostiteljskih objekata od kojih izdvajamo Gradsku pivnicu Ivanić gdje će se za dobro raspoloženje pobrinuti grupa „Druga dimenzija“. Seoski turizam Kezele također je pripremio bogat martinjski program.

JASTREBARSKO

U Jastrebarskom će na Strossmayerovom trgu sva tri dana, od 11. do 13. studenog u periodu od 16 do 22 sata nastupati glazbeni DJ-evi te će biti ponuđena široka gastronomska ponuda hrane i vina.
Također, u nekadašnjoj svetojanskoj kuriji grofa Erdodya – Šumskom dvoru na adresi Ivančići 11a, uz vinskog biskupa i tradicionalnu martinjsku procesiju, za goste od 13 sati pripremaju roštilj i gulaš, a od 15:00 sati pa nadalje nastupaju tamburaški sastavi!

SAMOBOR

Tijekom idućeg vikenda, 12. i 13. studenog u periodu od 12:00 sati na Trgu kod Pošte, martinjski program donosi DJ-a, krštenje mošta, ali i poznate samoborske vinare. Samoborci će uz mlada tek krštena vina, ponajviše nuditi bermet – aromatizirano piće na bazi vina, gorko-slatkog okusa upotpunjeno okusom suhog voća, tradicijom i podrijetlom vezano uz grad Samobor. Kao profinjeni aperitiv tradicionalan je početak slijeda uživanja u hrani, pripremljen po strogo čuvanim receptima obitelji koje ga proizvode.

SVETI IVAN ZELINA

Sv. Ivan Zelina priprema također svojim građanima proslavu blagdana sv. Martina i to u subotu, 12.11. na lokaciji ispred Kurije Omilje u Donjoj Drenovi. Program započinje u 15:00 sati, a možete očekivati ponudu zimskih gastronomskih specijaliteta, tamburaše, kestenjare, tradicionalno krštenje mošta uz vinskog biskupa, te naravno – vinare.

VELIKA GORICA

Ove godine Etno udruga Kurilovec 12. studenog priprema tradicionalnu proslavu turopoljskog Martinja na Turopoljskom gruntu obitelji Dianežević. U ceremoniji krštenja mošta, koja počinje u 14:00 sati, sudjelovat će brojne udruge i kulturno-umjetnička društva: Plemenita opčina turopoljska, KUD Nova zora iz Donje Lomnice, KUD Mičevec, KUD Slavuji iz Bukevja, VIS Jane, Vinogradarski bend, Udruga vinara i vinogradara GROZD, Udruga uzornih Hrvatskih seoskih žena, a meštar ceremonije bit će svima dobro poznati Ivan Fiolić Fio.

VRBOVEC

Vrbovečka udruga vinara i vinogradara u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Vrbovca priprema u subotu, 12. studenoga tradicionalnu proslavu Martinja u Vrbovcu. Novost ovogodišnje manifestacije je promjena lokacije, proslava Martinja održat će se u velikom šatoru na Trgu Petra Zrinskog. Tradicionalno krštenje mošta uz vinskog biskupa i meštra ceremonijala bit će upriličeno  u 19:00 sati, a sve prisutne zabavljat će tamburaški sastav Zlatni vez.

MARIJA GORICA I PUŠĆA

U Mariji Gorici „Ladanjskom raju“  11. i 12. studenog organizirano je druženje uz tradicionalnu martinjsku večeru te prigodni zabavni program pod vodstvom Adama Končića, dok će u petak, 11. studenog u Edukatoriju u Pušći s početkom u 19:00 sati biti upriličena bogata večera uz živu glazbu.
 
Više o Martinju u Zagrebačkoj županiji saznajte na web-stranici Turističke zajednice Zagrebačke županije.

foto (nasl.): tz zagrebačke županije
sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr
11.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.