Now Reading:
Ogranku Matice hrvatske Čakovec dodijeljena Zlatna povelja Matice hrvatske za knjigu „Tri prijatelja iz Novog Zrina – nova godina, nova knjiga i nova nagrada
Full Article 2 minutes read

Ogranku Matice hrvatske Čakovec dodijeljena Zlatna povelja Matice hrvatske za knjigu „Tri prijatelja iz Novog Zrina – nova godina, nova knjiga i nova nagrada

Čakovečki Ogranak Matice hrvatske ponovo je ovjenčan Zlatnom poveljom MH-a – ovoga puta za knjigu Ignacija Aurelija Fesslera „Tri prijatelja iz Novog Zrina“ – roman iz doba hrvatskoga bana Nikole VII. Zrinskoga“. Knjigu je priredio Alojz Jembrih, a tiskana je u sklopu Bibliothece Murodravane,  zajedničkog projekta Međimurske županije i Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.

Urednik knjige je Ivan Pranjić, a prevoditeljica s njemačkog Lidija Kolar. Trodijelnu strukturu djela čine prijevod romana na standardni hrvatski jezik, zatim prijevod na kajkavski Jurja Pavlinića iz 1833. (u transkripciji priređivača A. Jembriha) te glosarij koji rasvjetljava nastanak romana.

-Drago mi je da je Međimurska županija sudjelovala u osnivanju Bibliothece Murodravane zbog predanog rada članova našega Ogranka Matice hrvatske. Nova povelja dolazi kao priznanje struke i ponovo dokazuje koliko je rad čakovečkog Ogranka na očuvanju našega blaga vrijedan. Čuvajući od zaborava značajna djela poput ovog promoviraju dragocjenosti iz riznice naše baštine što će Županija i dalje podržavati te pomagati – rekao je župan Matija Posavec.

 -Ne prođe godina bez nove knjige, a ni godina bez nagrade zbog čega smo ponosni te zahvalni Međimurskoj županiji na podršci i pomoći u osnivanju Bibliothece Murodravane. S oko 130 članova naš je Ogranak i dalje najaktivniji u Hrvatskoj – istaknuo je urednik publikacije Ivan Pranjić, a predsjednik Ogranka Zoran Turk dodao da je riječ o trećoj Zlatnoj povelji Matice hrvatske, dakle nagradi struke što priznanje čini osobito vrijednim u postignućima Ogranka.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr 10.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.