Now Reading:
Župani Posavec i Komadina potpisali sporazum o suradnji temeljen na baštini Zrinskih i Frankopana – snažnije povezivanje kulture, turizma i gospodarstva dviju županija
Full Article 3 minutes read

Župani Posavec i Komadina potpisali sporazum o suradnji temeljen na baštini Zrinskih i Frankopana – snažnije povezivanje kulture, turizma i gospodarstva dviju županija

Sporazum koji je župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom definira smjerove suradnje na projektu „Putovima Frankopana“ te na više razina povezuje zelenu i plavu Hrvatsku.

Župan Međimurske županije Matija Posavec i župan primorsko-goranske županije Zlatko Komadina u Kraljevici su potpisima potvrdili smjernice suradnje dogovorene još u srpnju tijekom posjeta izaslanstva Primorsko-goranske županije Međimurju.

Sporazum o suradnji definira povezivanje županija u projektu „Putovima Frankopana“ kojim će se ruta dvaju velikaških obitelji Zrinskih i Frankopana ispreplesti nizom sadržaja s namjerom podizanja projekta na nacionalnu razinu. Okvir suradnje ne obuhvaća isključivo područje kulture, već zelenu i plavu Hrvatsku povezuje i u drugim segmentima.

Tijekom posjeta Primorsko-goranskoj županiji, župan Posavec i njegovi suradnici razmijenili su iskustva s domaćinima te razgovarali i o novim opcijama povezivanja u područjima poljoprivrede te poduzetništva. 

-Izuzetno mi je drago da je Primorsko-goranska županija nositelj vrijednog projekta, važnog za Hrvatsku, ali i za cijelu Europu stoga nije slučajno da je projekt Putovima Frankopana hrvatska javnost na nedavnom izboru ocijenila jednim od najboljih – rekao je župan Posavec te istaknuo kako ga veseli što se sve više spominje važnost održivog turizma, a upravo je Međimurska županija nedavno proglašena najboljom destinacijom održivog turizma u Hrvatskoj.

-U izazovima kojima svjedočimo moramo shvatiti da turizam nisu samo sunce i more, već i naša baština, povijest, kultura, naši lokalni poljoprivredni proizvodi te ćemo na tim poveznicama graditi suradnju. Povezat ćemo sjever i jug, kopno i more jer jedni od drugih možemo mnogo naučiti – dodao je Posavec.

-Međimurska županija baštini priču o velikaškoj obitelji Zrinskih, a naša o Frankopanima, stoga logika nalaže da ujedinimo priče u zajednički kulturno-turistički proizvod, proširimo rutu i na Karlovačku i Ličko-senjsku županiju te podignemo projekt na nacionalnu razinu – naglasio je župan Komadina.

Projekt Putovima Frankopana vezan je uz kaštele u kojima su obitavali Zrinski i Frankopani, a pripadnici obiju plemićkih obitelji upravo su iz dvorca u Čakovcu pošli – u legendu. Želja obojice župana je u projektne aktivnosti uključiti i ostale županije vezane baštinom Zrinskih i Frankopana, ali i otvoriti put turističkoj i gospodarskoj suradnje.

Domaćini su prihvatili prijedlog Međimurske županije da se izložba o Zrinskima i Frankopanima postavi u čakovečkom Starom gradu 30. travnja 2023.,  u čast Dana Međimurske županije i 30. obljetnice županija.

Župan Posavec uputio je srdačne zahvale domaćinima na gostoprimstvu, a posjet kojemu su prisustvovali direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te ravnateljica Muzeja Međimurje Maša Hrustek Sobočan nastavio se posjetom Stalnom postavu Prirodoslovnom muzeju Rijeka u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, Centru za posjetitelje „Velike zvijeri“ i Objektu za preradu voća Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
09.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.