Now Reading:
Zagorska zimska služba spremna i za ekstremnu zimu – Osigurano 27 vozila, 3000 tona soli i 5000 metara kubičnih kamene sipine
Full Article 4 minutes read

Zagorska zimska služba spremna i za ekstremnu zimu – Osigurano 27 vozila, 3000 tona soli i 5000 metara kubičnih kamene sipine

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije u srijedu je u Krapini predstavio izvedbeni program zimske službe koji počinje 15. studenoga ove i traje do 31. ožujka iduće godine.

To je 137 dana u kojima će ŽUC u zimskom režimu održavanja prometnica ukupno održavati nešto više od 668 kilometara županijskih i lokalnih cesta.

Kako je istaknuo tom prilikom, kalendarski smo se približili razdoblju u kojem je potrebno planiranje i provedba režima zimskog održavanja mreže javnih cesta na području Krapinsko – zagorske županije.

– Kad je riječ o operativnom provođenju radova zimske službe, izvodit će se putem prostornog područja radnih jedinica s pet određenih mjesta pripravnosti, a to su Podgora Krapinska, Pregrada, Zabok Zlatar Bistrica i Donja Stubica. U tim će mjestima biti na raspolaganju 22 vozne jedinice potpuno opremljene za poslove zimske službe te pet utovarivača za utovar potrebnog materijala – pojasnio je Sirovec te napomenuo kako je pripremljeno 3 tisuće tona soli i 5 tisuća kubnih metara kamene sitneži, a ovisno u utrošku, te će se količine dopunjavati.

Za tih 137 kalendarskih dana, procijenjeni trošak radova zimske službe planiran je u iznosu od 5,5 milijuna kuna, no to će na kraju ovisiti i zimskim uvjetima – dodao je Sirovec.

Na njega se nadovezao i predstavnik Hrvatskih cesta koje upravljaju i održavaju državnim cestama na području KZŽ, Božidar Šnajder te rekao kako je tri tisuće tona soli već isporučeno ili u dolasku.

– To je u rangu najveće potrošnje u prošlih deset godina, naime kada je bila najjača zima nije se toliko potrošilo što znači da će soli biti dovoljno kao i potrebne kamene sipine – rekao je Šnajder dodavši i kako će se ukoliko bude potrebe, osigurati i dodatna vozila za zimsku službu.

Miroslav Majsec ispred tvrtke EGIS Road Operation Croatia govorio je o održavanju Autoceste Zagreb- Macelj, koja se proteže od čvora Jankomir do graničnog prijelaza Macelj, pri tome otkrivši da se navedena dionica održava iz dvije baze.

– Jedna je u Krapini te se iz nje izlazi na dionicu Zabok – Trakošćan, dok je druga u blizini Zaboka, u Mokricama te se iz nje ide na dionicu od Zaboka do čvora Jankomir. Upravlja se iz kontrole prometa iz koje se koordinira sa svim sustavima kao što je videonadzor, meteopostaje kojih imamo ukupno 6 instaliranih na cijeloj autocesti i videonadzor, sigurnost tunela te prometni znakovi – objasnio je Majsec istaknuvši kako su od ove godine instalirani i dodatni znakovi na čvoru Krapinu te čvoru Đurmanec kojima se upravlja u slučaju jakog vjetra.

U nastavku je dodao da su sklopljeni i ugovori s dobavljačima soli te je osigurana ukupna količina blizu 4000 tona.

– U ovom trenutku na stanju imamo 1600 tona odnosno naši kapaciteti su do kraja popunjeni trenutno. Na cesti je postavljena zimska signalizacija, djelatnici su obučeni, a strojevi su svi spremni. Mi smo u prvom stupnju pripravnosti od 1. studenog – poručio je Majsec.

Kako je naglašeno na konferenciji za medije sve zimske službe rade rade po Pravilniku o održavanju cesta. Službeno to znači da snijeg ne smije prelaziti 10 centimetara na cestama prve i druge kategorije. Prva kategorija su autoceste i brze ceste, druga kategorija su većinom državne ceste, a u obzir se uzima i promet koji se tim prometnicama odvija.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar naglasio je kako su ŽUC, kojim upravlja KZŽ i Hrvatske ceste, kao i Hrvatske autoceste, spremne za početak zimske sezone.

– I u samoj pripremi svjesni smo da nas ovakvo vrijeme ne smije zavarati. Svi smo vidjeli kakvi se ekstremi mogu dogoditi i u svibnju i lipnju, kad je nas u Zagorju tri tjedna zaredom pala ogromna tuča, gdje prometnice nismo mogli očistiti bez ovakvih strojeva. Poučeni iskustvom, morat ćemo i nakon zimske sezone u rezervi imati barem jedan stroj s ralicom, da može odmah intervenirati u slučaju potrebe – rekao je župan Kolar.

Za kraj je potvrdio kako su sol i ostala posipala osigurani u dovoljnim količinama i za ekstremnu zimu te poručio vozačicama i vozačima da će ceste u slučaju snijega biti očišćene i prohodne, sukladno svim propisanim rokovima.

jmiklauzic/www.sjever.hr
09.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.