Now Reading:
Seizmologinja: “Građani moraju biti svjesni gdje žive i spremni boriti se protiv posljedica potresa”. Otkrila i do kad će se tresti tlo na Baniji
Full Article 2 minutes read

Seizmologinja: “Građani moraju biti svjesni gdje žive i spremni boriti se protiv posljedica potresa”. Otkrila i do kad će se tresti tlo na Baniji

Gostujući u emisiji N1 televizije Novi dan rukovoditeljica Seizmološke službe Republike Hrvatske Ines Ivančić komentirala je snažan potres koji je pogodio središnju Italiju, a koji se osjetio i diljem Hrvatske te upozorila kako građani moraju biti svjesni gdje žive.

-To je potres koji se klasificira kao vrlo jak potres, magnitude 5,7 i u epicentralnom području može izazvati štete, s tim da te štete uključuju dio oko epicentra. Međutim, potres se osjetio i diljem Hrvatske, osobito u obalnim područjima, koja su oko sto kilometara udaljena od epicentra. Kod takvog potresa te magnitude, osjete se najčešće na višim katovima zgrada što su udaljeniji od epicentra – rekla je Ivančić za N1 i objasnila kako magnituda potresa ne ovisi o dubini, već opisuje energiju koja se tijekom potresa oslobodila.

Ivančić je kazala i kako je cijela Italija vrlo aktivno seizmičko područje, a ovakvi potresi koji su se događali i u prošlosti uobičajeni su za ovo područje.

Osvrnula se i na potrese na Baniji podsjetivši kako se naknadni potresi na tom području mogu događati i pet godina nakon glavnog koji je bio 29. prosinca 2020. godine jer ono još nije došlo u ravnotežu.

-Cijela Hrvatska, isto kao i Italija, seizmički je vrlo aktivno područje. Svi građani moraju biti svjesni gdje žive, da je naše područje seizmički aktivno i da moramo biti spremni boriti se protiv posljedica potresa, koji ne izaziva štete ako su nam građevine dobro građene – poručila je Ivančić u programu N1 televizije.

www.sjever.hr / n1
09.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.