Now Reading:
Održana 13. sjednica Gradskog vijeća Čakovca – Cividini: Planirani manjak i odluku o smanjenju minusa proračuna uspjeli smo uravnotežiti i doći na pozitivnu nulu
Full Article 4 minutes read

Održana 13. sjednica Gradskog vijeća Čakovca – Cividini: Planirani manjak i odluku o smanjenju minusa proračuna uspjeli smo uravnotežiti i doći na pozitivnu nulu

U srijedu je u Gradskoj vijećnici održana 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca, a na kojoj je svakako jedna od važniji točaka dnevnog reda bila Donošenje odluke i izmjena i dopuna gradskog proračuna.

Što se tiče rebalansa proračuna za 2022. godinu, rečeno je da se proračun u ovom dijelu korigira u odnosu na prvotne izmjene i dopune samog plana, a korekcija se odnosi kako na prihodovnu tako i na rashodovnu stranu.

– Planirani manjak i odluku o sukcesivnom smanjenju minusa proračuna Grada uspjeli smo uravnotežiti i doći na pozitivnu nulu u tom dijelu, ali ono što nije zadovoljavajuće je dosta usporena objava samih natječaja od resornih ministarstava ili mogućih prijava na europske fondove, koja je i tendencija samog proračuna Grada, da se više stvari financira dodatnim sufinanciranjem ili iz vanjskih izvora financiranja – pojasnila je gradonačelnica Čakovca, Ljerka Cividini te nastavila:

– Uspjeli smo „uhvatiti neke vagone” za prijave na fondove, tako da se i dio planiranih projekata iz gradskog proračuna ipak odrađuje kroz sufinanciranje i EU fondove. To su projekti pomoćnici u nastavi, osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, Eco Bridge, uspjeli smo dobiti sredstva po Mjeri /.4.1 za rekonstrukciju vatrogasnog doma u Savskoj Vesi, uspjeli smo i osigurati i dodatna sredstva za finiširanje projekta jaslica u Slemenicama, zatim smo dobili i sredstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za raskrižje sjeverne obilaznice Ulice Ivana Gorana Kovačića – izjavila je Cividini.

Nedugo su objavljeni i rezultati Nacionalnog programa oporavka i otpornosti za rekonstrukciju Dječjeg vrtića Cvrčak i Dječjeg vrtića Cipelica te izradu projekta i početak gradnje novog vrtića na čakovečkom jugu. Zajedno s izmjenama i dopunama proračuna pred vijećnicima je i niz povezanih dokumenata u kojima se planovi donose po pojedinim upravnim odjelima.

– Osim tih ključnih stvari za Grad Čakovec tu su i ključne stvari za naše Dječje vrtiće Cvrčak i Cipelica koji moraju donijeti nove statute temeljem zakonskih osnova te statut Centra za kulturu – objasnila je te dodala kako se na dnevnom redu našla i odluka vezana uz gospodarenje otpadom.

– To je odluka koju smo već u jednoj točki gradskog vijeća maknuli s dnevnog reda te su nakon toga donesene mnoge izmjene i dopune u samoj odluci, a gdje su se omogućile pojedinim stanovnicima s područja Grada Čakovca povlaštene cijene koštanja. To su naravno naši korisnici koji su na pragu rizika od siromaštva, tako da se u ovoj odluci korigiraju cijene fiksnih troškova odvoza otpada za naše pojedine korisnike. Naravno da je cijena korigirana i temeljem Zakona o komunalnom otpadu, radi se samo o fiksnom dijelu dok će varijabilni dio biti definiran nakon usuglašenja na skupštini samog poduzeća Čakom od svih jedinica lokalnih uprava i samouprava – rekla je gradonačelnica napomenuvši kako tek nakon donošenja i prihvaćanja takve odluke na Gradskom vijeću, ista će biti upućena i na općinska vijeća svih općina koji su suvlasnici poduzeća Čakom, a cijena bi vrijedila od 1. siječnja 2023. godine.

Jedna od važnijih točaka bila je i Strategija zelene urbane obnove Grada Čakovca. Riječ je o dokumentu koji definira očuvanje, unaprjeđenje i razvoj zelene infrastrukture na području Grada Čakovca, a njime je predviđeno najprije učinkovitije upravljanje postojećim zelenim površinama, a kasnije i uspostava i uređenje novih.

– Čakovčani su posebno osjetljivi na stanje parkova i travnjaka na području grada i svaki zahvat koji se tiče zelenih površina je pod budnim okom naše javnosti. To je dobro jer nijedan takav zahvat ne bi smio proći ispod radara – rekla je gradonačelnica Cividini dodavši kako je Strategija planski dokument iz kojeg će biti vidljivo u kojem smjeru ide zaštita zelenih površina te zahvaljujući kojem će Čakovec dobiti nove zelene površine i parkove na području grada.

– To je još 2005. godine definirano GUP-om, ali nisu dobili svoj prostor u proračunu, kao niti u pozicijama eventualnih prijava na EU fondove, što će donošenje Strategije omogućiti – poručila je Cividini.

Nemali broj točaka današnje sjednice vezan je uz konverziju cijene koštanja iz kune u euro te kako je gradonačelnica objasnila mijenjat će se cijene koštanja samo na novi način financiranja s 1. siječnjem 2023. godine.

jmiklauzic / www.sjever.hr
09.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.