Now Reading:
LAG Sjeverozapad domaćin je trodnevne radionice za LAG-ove: Oni su bitan čimbenik u provedbi politike ruralnog razvoja
Full Article 5 minutes read

LAG Sjeverozapad domaćin je trodnevne radionice za LAG-ove: Oni su bitan čimbenik u provedbi politike ruralnog razvoja

Stanje provedbe Mjere 19, izrada lokalnih razvojnih strategija LAG-ova za razdoblje 2023. – 2027. te Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike 2023.- 2027, teme su trodnevne radionice koja je u srijedu počela u hotelu Trakošćan.

Riječ je o radionici Ministarstva poljoprivrede za lokalne akcijske grupe, a domaćin je Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad koju uz Ministarstvo organizira i Nacionalna ruralna mreža, u suradnji s LEADER mrežom Hrvatske, Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Ivan Ciprijan, voditelj Službe u upravi za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju u Ministarstvu poljoprivrede naglasio je kako je radionica u Trakošćanu jedna u nizu radionica organiziranih za LAG-ove koji su bitan čimbenik u provedbi politike ruralnog razvoja.
-U razdoblju smo kada završava tekuće programsko razdoblje, uključujući prijelazno, i kada se već intenzivno pripremamo za novo programsko razdoblje. LAG-ovi su uključeni u cijeli taj proces, a na današnjoj radionici bit će dodatno naglasak na završetku izrade lokalnih razvojnih strategija za novo programsko razdoblje i distribuciji sredstava namijenjenih za LAG-ove – rekao je Ciprijan.

U novom će programskom razdoblju LAG-ovi imati veću alokaciju gledajući udio Strateškog plana u odnosu na tekuće, i time je napravljen iskorak, dana je dodatna važnost LAG-ovima, istaknuo je.
-Još je jedan iskorak i u kreiranju intervencija koje će imati puno veću slobodu detektiranja potreba na području određenog LAG-a. Distribucija i raspodjela financijskih sredstava po LAG-ovima predmet je današnje radionice, odnosno nešto o čemu će se u narednom razdoblju razgovarati, do konačnog odabira LAG-ova za novo programsko razdoblje – zaključio je Ciprijan.

Predsjednik LAG-a Sjeverozapad, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, naglasio je da je jedan od ciljeva radionice istaknuti važnost LAG-ova.
-Važnost je u tome da se prvenstveno razvijaju rubna područja u cijeloj Hrvatskoj, a istovremeno želimo naći načine kako ćemo to napraviti. Iz samog primjera LAG-a Sjeverozapad možemo reći da smo našim aktivnostima unazad više od deset godina uložili preko 16 milijuna kuna u razvoj ovih naših područja – rekao je Škvarić dodavši da je karakteristika u tome da se ne ulaže samo u razvoj poljoprivrede, nego i u razvoj gospodarstva i društvenog segmenta.

-Ono što bih istaknuo je da u tom razvoju i ulaganjima sudjeluju svi, kako lokalna samouprava tako i gospodarstvenici i društveni sektor. Pomogli smo mnogima i rezultati se itekako vide te se nadam da će i ova radionica pomoći da LAG-ovi odvajanjem više sredstava i ulaganjem u ono što nam treba doprinesu razvoju ovog našeg cjelokupnog područja – kazao je Škvarić.

Pitanje financijski sredstava jedno je od najvažnijih i upravo će to biti jedna od tema radionice jer za uspješnu realizaciju projekata osim dobre ideje, proaktivnosti i volje te sposobnosti koju su pokazali svi LAG-ovi potrebna je i financijska podrška.

-Očekujem da će se to na ovoj radionici dodatno istaknuti na način da će se od strane Vlade također više uložiti. Time ćemo prije svega dobiti, da mi u LAG-ovima imamo sredstva i mogućnosti da ulažemo u ono što najbolje znamo, a drugo je da će doći do povećanja kapaciteta, istovremeno preko 50 LAG-ova u Hrvatskoj će raditi na projektima i to će biti 50 puta više projekata nego je to do sada bilo moguće, ako to samo radi Ministarstvo ili Agencija – naglasio je Škvarić.

Sudionike radionice pozdravio je i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je podsjetio da na području Varaždinske županije djeluju tri LAG-a – Sjeverozapad, Izvor i Prizag.

-Kao načelnik općine Visoko sam sudjelovao u osnivanju LAG-a Prizag koji pokriva jug županije. Bio je to tada tek peti formirani LAG na području države. Kad je riječ o njihovom radu i djelovanju, bitno je istaknuti da oni čine predstavnike javnog, gospodarskog i civilnog sektora, njihov način rada je od dolje prema gore, odnosno žitelji tog područja najbolje znaju prednosti i nedostatke na svom području – rekao je Stričak.

Dodao je da upravo stoga Županija LAG-ove smatra partnerima u svemu, posebice kad je riječ o razvoju OPG-ova.
-Zajedno sa svima njima imamo dobra, konstruktivan, partnerski odnos i naši će LAG-ovi i dalje u svom radu imati podršku svih općina i gradova jer su svi oni u nekom od ta tri LAG-a. Jednako tako, podršku im daje i pružat će im i ubuduće Varaždinska županija. Mi imamo i svoj program poticanja poljoprivrede, ali svatko od nas odrađuje svoj dio. Nismo konkurencija, nego partneri, što je najbitnije – naglasio je župan.

Zadovoljstvo činjenicom da je upravo Trakošćan, odnosno Općina Bednja domaćin ove nadasve korisne radionice je i načelnik Damir Poljak.
-Mi smo kao članica LAGa Sjeverozapad izuzetno zadovoljni suradnjom i kvalitetom i mogu reći da svi djelatnici LAG-a koji provode aktivnosti ulažu velike napore i trud da se projekti što kvalitetnije pripreme i apliciraju. Još se nije dogodilo da bi projekt prijavljen na LAG bio odbačen. Financijska sredstva su, naravno, limitirana, no vjerujem da njihove aktivnosti i ova radionica idu u tom pravcu da se ulaganja povećaju, tako da sve jedinice lokalne samouprave u ruralnom dijelu Varaždinske županije mogu što kvalitetnije i uspješnije prijavljivati projekte upravo kroz LAG-ove – rekao je Poljak.

a.kučić/sjever.hr
09.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.