Now Reading:
SRAMOTA Brutalno pretukao ženu, izbio joj zube i s djetetom pobjegao u šumu – u zatvoru će biti tek 10 mjeseci, a DORH se na presudu nije ni žalio
Full Article 3 minutes read

SRAMOTA Brutalno pretukao ženu, izbio joj zube i s djetetom pobjegao u šumu – u zatvoru će biti tek 10 mjeseci, a DORH se na presudu nije ni žalio

31-godišnji otac šestero djece sa šireg zagrebačkog područja koji je brutalno pretukao suprugu, izbio joj zube, prijetio smrću i s djetetom pobjegao u šumu gdje se skrivao osuđen je na tek 10 mjeseci zatvora, a kako pišu 24sata, odvjetništvo se na ovu kaznu ispod minimuma nije žalilo.

Prvostupanjsku presudu kojom je nasilnik zbog tri kaznena djela osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu sa zaštitnim nadzorom potvrdio je i Županijski sud u Varaždinu. Kako piše novinarka 24sata Helena Tkalčević, njemu je utvrđena jedinstvena kazna zatvora od jedne godine i deset mjeseci, s tim da deset mjeseci mora provesti u zatvoru, a preostali će dio biti na slobodi ako u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo. Nasilnik mora ići i na obavezno liječenje od alkoholizma koje može trajati najviše do tri godine.

Nasilnika su teretili da je u ožujku ove godine pijan došao kući u kojoj živi sa suprugom i djecom te nastavio piti što je tražio i od žene, a nakon što je ona to odbila, uhvatio ju je za kosu i udario je koljenom u lice, a potom i šakom pri čemu joj je izbio nekoliko zuba. Bojeći se dolaska policajaca odveo je maloljetnog sina u šumu gdje je s njim proveo noć, a ženi zaprijetio smrću, pišu 24sata.

Zbog nasilja nad suprugom, a i djecom prekršajno je osuđivan u više navrata od 2015. do 2022. godine, a psihijatrijsko vještačenje utvrdilo je da je nasilnik uslijed višegodišnje ovisnosti o alkoholu. Budući da je u trenutku događaja bio smanjeno ubrojiv, sud mu je to uzeo u obzir tijekom izricanja sankcije.

Okrivljenik se žalio na prvostupanjsku presudu smatrajući da je prestroga te da mu sud nije u dovoljnoj mjeri uzeo u obzir olakotne okolnosti, činjenicu da se pomirio sa suprugom i da je odlučan u liječenju od alkoholizma. Viši sud pak nije mogao intervenirati u presudu jer se državno odvjetništvo koje je vodilo slučaj nije žalilo, a inače je poznato po tome da se gotovo uvijek žali na visinu kazne zbog čega se, pišu 24sata, steče dojam da su s tek deset mjeseci zatvora bili zadovoljni.

U konkretnom slučaju drugostupanjski sud utvrdio je povredu odredaba Kaznenog zakona, ali ne na štetu već u korist okrivljenika. Naime, za nanošenje teške tjelesne ozljede u kvalificiranom (težem) obliku propisana je kazna od tri do osam godina zatvora koja može biti manja jedino uz primjenu odredaba o ublažavanju kazne, pišu 24sata.

Prvostupanjski sud nije primijenio te odredbe, a svejedno je nasilniku za nanošenje teške ozljede bliskoj osobi, odnosno supruzi, izrekao tek godinu dana zatvora. Budući da ova povreda ide u korist okrivljenog, drugostupanjski sud o njoj ne pazi po službenoj dužnosti, a odvjetništvo se na nju nije žalilo, ova sramotno mala kazna je potvrđena.

www.sjever.hr / 24sata.hr
08.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.