Now Reading:
Poginulih u prometu u Varaždinskoj županiji 100 posto više nego lani – Apel vozačima: uskoro će zimski uvjeti, pazite na sebe i druge!
Full Article 5 minutes read

Poginulih u prometu u Varaždinskoj županiji 100 posto više nego lani – Apel vozačima: uskoro će zimski uvjeti, pazite na sebe i druge!

Statistika vezana uz sigurnost cestovnog prometa na području Varaždinske županije već godinama nije bila gora, a pred nama su i zimski uvjeti koji bi, bude li snijega i leda, mogli dovesti do novih problema u prometu.

Upravo o tome raspravljalo se na sjednici županijskog Savjeta za sigurnost prometa na cestama, a Županijska uprava za ceste potom je predstavila program zimske službe na županijskim i lokalnim cestama za ovu zimsku sezonu.

Predsjednik Zvonimir Sabati članove Savjeta izvijestio je da je velika pažnja usmjerena na sigurnost najmlađih sudionika u prometu te je stoga ove školske godine učenicima podijeljeno ukupno šest tisuća svijetlećih prsluka.

Sabati je govorio i o gorućoj temi – sigurnosti na željezničkim prijelazima.
-U našoj županiji imamo tri pravca, jedan prema Zagrebu, drugi prema Golubovcu i treći prema Koprivnici te imamo 90 pružnih prijelaza. Nažalost, nisu svi zaštićeni adekvatno. Naime 33 su modernizirana i zaštićena na najvišem mogućem nivou, no ostalih 57 nije zaštićeno kako bi trebali biti. Plan je u sljedećem razdoblju još 13 prijelaza obuhvatiti nekakvom zaštitom, međutim mi smo kao Savjet zaključili da bismo se voljeli uključiti u taj proces planiranja te da na temelju raznih kriterija predložimo možda i prioritete iz naše županije – rekao je Sabati dodavši da bi se o ovoj temi, ako će sve ići prema planu, moglo raspravljati i na sjednici Županijske skupštine.

-Već smo okvirno raspravljali o tome koji su najkritičniji prijelazi i koje bi trebalo najprije riješiti. Definitivno taj u Bolfanu se pokazao kao kritičniji, kao i onaj od Zbelave prema Trnovcu. Naravno, treba vidjeti koji su kriteriji jer mi smatramo da je i kriterij preglednosti iznimno važan. Tu je i dodatni problem jer kod takvih pružnih prijelaza i pješaci prolaze nezaštićeno, tako da ćemo i uz tu tematiku imati svoj savjet – kazao je Sabati.

S ovogodišnjim stanjem sigurnosti cestovnog prometa na području županije u PU varaždinskoj iznimno su nezadovoljni, istaknuo je Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa, prije svega zbog velikog broja smrtno stradalih.

-Imamo više poginulih u prometnim nesrećama u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U deset ovogodišnjih mjeseci smrtno stradale čak 22 osobe, a lani njih 11. Zadnjih 12 godina nismo imali tako velik broj. Ono čime možemo biti zadovoljni jest da imamo manje nesreća s poginulim osobama, tri manje u odnosu na prošlu godinu, a imamo i manje teških prometnih nesreća, u koje ulaze one s poginulim i teže ozlijeđenim sudionicima.– istaknuo je Posavec.

U PU varaždinskoj nezadovoljni su i zbog činjenice da je zabilježen porast alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama.
-To nam je jedan od pokazatelja kako i što trebamo raditi u narednom razdoblju, posebice ovaj vikend i do kraja godine, kad znamo da je pred nama Martinje, zato sijede pojačani nadzori prometa – najavio je Posavec.

Za zimske su uvjete sve službe spremne – jesu li spremni i vozači?

Kao i svake godine, u policiji strahuju i od onoga što donose posljednja dva mjeseca ove te prvi mjeseci iduće godine – pred nama su Martinje, proslave Božića i Nove godine, a vrlo vjerojatno i snijeg.
Posavec je podsjetio da zimski uvjeti nastupaju 15. studenoga i traju do 15. travnja iduće godine.
-Na zimskim dionicama cesta svi sudionici moraju imati zimsku opremu. To su u Varaždinskoj županiji Podravska magistrala, odnosno državna cesta DC2 od Dubrave Križovljanske, preko Petrijanca, Hrašćice, jugozapadna i istočna obilaznica Varaždina, Podravska magistrala prema Koprivnici, a drugi je pravac DC3, od Međimurske ulice u Varaždinu prema Novom Marofu i dalje prema Zagrebu, dok je zadnji pravac od rotora u Turčinu, prijelazna cesta prema autocesti – rekao je.

Apelirao je na sve vozače da u tom razdoblju prilagode brzinu uvjetima na cesti te ne zaborave da je zimska guma puno sigurnija i „da čuva glavu”. Podsjetio je i na zakonsku obveza vozača da u slučaju snijega prije uključivanja u promet očiste zaleđeno vjetrobransko staklo. Za neposjedovanje zimske opreme i neočišćeno vjetrobransko staklo sankcija iznosi tisuću kuna.

O tome je li zimska služba spremna za predstojeću zimsku sezonu govorio je ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački.
-Na naših 950 kilometara cesta pripreme za zimsku sezonu krenule su već tijekom ljeta. Sve je spremno, osigurane su 3 tisuće tona soli i još 1700 tisuća tona posipala. Apeliram na sve vozače, iako su temperature relativno visoke, da na vrijeme promijene zimske gume, kao osnovnu stvar vezanu uz sigurnost prometa, a mi ćemo svoj dio, u suradnji s izvođačem radova, riješiti i biti spremni – rekao je Osonjački.

Već uobičajeno, sastancima je nazočio i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je ovu godinu, kad je riječ o prometnoj situaciji, ocijenio doista izazovnom.
– Ovog ljeta se dogodila najveća prometna nezgoda s 12 poginulih osoba, a prije koja dva mjeseca prometne nezgoda s tri smrtno stradale osobe na cestovnom prijelazu preko željezničke pruge. Upravo zbog toga da preventivno djelujemo i da smanjimo broj prometnih nesreća, Varaždinska županija je formirala svoj Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije koji ima za cilj da preventivno djeluje na tri faktora koja su ključna za sigurnost prometa, a to su prometnice, vozila i vozači – rekao je Stričak te uputio važnu poruku:

-Apeliram na sve koji sudjeluju u prometu, bez obzira jesu li vozači ili pješaci, da vode brigu prvenstveno o sebi, a zatim i o ostalim sudionicima u prometu.

a.kučić/sjever.hr
08.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.