Now Reading:
Izbornik Dalić sasvim osobno o nogometu, vjeri, zajedništvu i istinskom domoljublju: Za sve što sam napravio u životu zahvaljujem Bogu i obitelji!
Full Article 3 minutes read

Izbornik Dalić sasvim osobno o nogometu, vjeri, zajedništvu i istinskom domoljublju: Za sve što sam napravio u životu zahvaljujem Bogu i obitelji!

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić bio je neposredno prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru gost emisije “Hrvatska za 5” Branimira Bilića. Tema razgovora bila je promicanje izvrsnosti, zajedništva i istinskog domoljublja.

Zašto je Hrvatska nogometna vrsta najbolji hrvatski brend?

– Hrvatski sportaši i reprezentacija najjači su naš brend, po tome smo prepoznatljivi još od bronce 1998. i posebno nakon Svjetskog prvenstva 2018. godine, gdje smo zadivili cijeli svijet borbenošću i kvalitetom, ali u prvom redu domoljubljem i poniznošću. Pokazali smo cijelom svijetu kako se bori za svoju državu. Najvažnije je da hrvatska reprezentacija ima kvalitetu i sjajne igrače.

Čega se Zlatko Dalić u životu najviše držao?

– Svima nama sve polazi iz obitelji, kućni odgoj i vrijednosti. Otac i majka su me poslali u svijet ne znajući gdje idem, samo je bilo bitno da ne osramotim obitelj. Moj put bio je protkan time da napravim nešto, da se ne vratim u Livno kao netko tko nije uspio. Male sredine znaju osuditi i ja sam išao samo prema naprijed. Moj odgoj je vjera, vjernik sam i katolik i to mi daje snagu.

Hodočastio je nedavno u Međugorje?

– To je bio moj zavjet i privatna stvar, nisam to htio davati u javnost. Živim najljepše dane svoje sportske karijere i zahvalan sam za to, zbog toga sam sretan i ponosan.

Koliko Daliću znači obitelj i domovina, a koliko novac? Poznato je da je nakon Rusije imao bogate ponude, no ostao je u Hrvatskoj…

– Puno puta sam rekao, za sve što sam napravio u životu zahvaljujem Bogu i obitelji. Ne kažem da sam idealan, imam ja svojih minusa i problema, no meni je to jako važno u životu. Kad sam morao ići po egzistenciju svojoj obitelji išao sam u Saudijsku Arabiju da nešto zaradim. Nakon SP-a bilo je zaista velikih ponuda, milijunskih, ali ja sam propagirao svojim nogometašima zajedništvo u Rusiji, i što bi onda o sebi rekao tim mladim ljudima da sam odmah otišao za velikim novcima? Naša je država lijepa i sigurna, ali smo si sami najveći protivnici.

Proputovao je cijeli svijet, je li važno poštovati svako ljudsko biće?

– Polazim od toga da treba respektirati sve, poštovati svoje, ali i tuđe. Ako ti ne pokažeš respekt, nećeš ga ni dobiti. Zaista vidim puno ljudi koji od mene traže potpis ili fotografiju i nikad nisam odbio, ako oni pokažu respekt prema meni, moram i ja prema njima. Za mene nema veće stvari nego biti izbornik hrvatske reprezentacije i onda ja kao takav moram pokazati respekt prema svima drugima.

Kad je Dalić bio najradosniji u životu?

– U zadnje vrijeme živim najljepši period mog sportskog života. To mi nitko ne može platiti, taj ponos. Naravno da je SP najljepše, ali onaj doček nakon finala je bio najsretniji dan u mom životu, jer je Hrvatska tada bila puna zajedništva, ljubavi, emocija i veselja, takva bi Hrvatska trebala uvijek biti. Nakon Domovinskog rata to je bio najljepši doživljaj. Da više ništa ne napravim s reprezentacijom, sretan sam i ponosan. Bio sam u pravom trenutku na pravom mjestu i na to sam ponosan, zaključio je Dalić.

Foto: screenshoot

Cijeli intervju pročitajte ili pogledajte ovdje.

sjever.hr/sport.hrt.hr

Input your search keywords and press Enter.