Now Reading:
Poručnik Dalibor Herceg novi je zapovjednik varaždinskih Purgara: Nastavit ću Draženovim stopama, na ponos svih Varaždinaca
Full Article 3 minutes read

Poručnik Dalibor Herceg novi je zapovjednik varaždinskih Purgara: Nastavit ću Draženovim stopama, na ponos svih Varaždinaca

-Vrijeme je za smjenu generacija, vrijeme je da mlađi pokažu što znaju i umiju i pronose diljem Hrvatske, ali i mnogo šire, vrijednosti grada Varaždina – rekao je u ponedjeljak dosadašnji zapovjednik Varaždinske građanske garde, natporučnik Dražen Loparić.

Riječ je o postrojbi uniformiranih i naoružanih građana, popularno nazvanim Purgarima, koji su na svoj način sudjelovali u životu grada i to – s manjim prekidima – od sredine 18. stoljeća i doba carice Marije Terezije, a njihov je rad 1990. godine revitalizirao i postao prvim zapovjednikom Tomislav Lipljin.

-On je utro put gardi i postavio okvire zajedno sa svojim timom, a mi smo samo naslijedili tu prvu ekipu. Nastojali smo držati se pravila koje su nam postavili Varaždinci, a to je neizmjerna ljubav građana prema svojoj gardi i najmanje što mi možemo je barem jedan dio toga vratiti svome gradu i našim Varaždincima – istaknuo je Loparić dodavši da je zadovoljan podrškom Grada Varaždina i svih ostalih koji su im kroz godine pomagali da što uspješnije i bolje obavljaju zadatke.
-Sve što smo napravili rezultat je rada tima koji broji 30-ak uniformiranih članova i isto toliko dama koje nas prate, što u povijesnim haljinama, što s angažmanom unutar udruge. Sad je vrijeme za nove, mlađe ljude i s radošću predajem zapovjedništvo našem poručniku Daliboru Hercegu – poručio je Loparić koji ostaje u Purgarima kao tajnik.

Herceg je u Varaždinskoj građanskoj gardi već 20 godina, a na dužnost zapovjednika Garde stupio je, kaže, s velikim ponosom.
-Zahvaljujem bivšem zapovjedniku na protekla dva mandata, a pod njegovim smo vodstvom napravila doista mnogo. Postali smo nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, napravili Monografiju, realizirali projekt od iznimne važnosti za našu udrugu, a to su Dame u povijesnim haljinama. Osim toga, bavili smo se humanitarnim radom, pa smo tako nabavili televizore za Pedijatriju varaždinske bolnice i postavili ljuljačku za djecu s invaliditetom – rekao je Herceg obećavši da će se truditi nastaviti Loparićevim stopama.

Udruga Varaždinska građanska garda dobila je i novu predsjednicu, a to je Mirjana Soldatek, inače „šefica” Damama u povijesnim haljinama, a njezina je želja da dame budu vidljive i izvan Špancirfesta.
-To nam je želja, za nove dame uvijek ima mjesta i pozivam ih da nam se pridruže, uz obećanje da neće biti razočarane – kazala je Soldatek.

Gradonačelnik Neven Bosilj, nadzapovjednik Garde, istaknuo je da su Purgari ponos Varaždina.
-Predstavljaju Grad Varaždin, a mi smo iznimno zadovoljni suradnjom s njima. Rade jako puno i mi smo zbog svega što rade na njih ponosni. Zahvaljujem dosadašnjem i čestitam novom zapovjedniku, kao i predsjednici Udruge i želim im svima zajedno puno uspjeha i još mnogo dobrih projekata – rekao je Bosilj.

Vrijedi svakako istaknuti da je među brojnim projektima Varaždinske građanske garde i Virtualni muzej koji je također predstavljen novinarima. Riječ je o jedinstvenom muzeju u Hrvatskoj, s više od 800 fotografija i brojnih video uradaka te originalnom glazbom.

Našim Purgarima želimo još puno uspješnih godina, na ponos svim građanima a oni pak poručuju:
-Kad obučemo odoru, mi smo Varaždinci više nego drugi!

a.kučić/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.