Now Reading:
Mali korak za Ameriku, veliki za Zagorje: jedna od najvećih medicinskih kompanija na svijetu dolazi u mali Zabok gdje će niknuti najsuvremeniji onkološki centar u Hrvatskoj
Full Article 5 minutes read

Mali korak za Ameriku, veliki za Zagorje: jedna od najvećih medicinskih kompanija na svijetu dolazi u mali Zabok gdje će niknuti najsuvremeniji onkološki centar u Hrvatskoj

Mali korak za Ameriku, velik za Zabok – riječi su koje najbolje opisuju povijesni dan za Krapinsko-zagorsku županiju. Naime, Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana i Medicinski centar Sveučilišta u Pittsburghu u ponedjeljak su u zagrebačkom Hotelu Esplanade potpisali memorandum o razumijevanju koji predviđa mogućnost suradnje u budućnosti u vidu transfera znanja i tehnologija te suradnje između hrvatskih i najistaknutijih svjetskih znanstvenika i liječnika s ciljem stvaranja najsuvremenijeg programa liječenja raka.

Potpisivanju je prisustvovao i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je naglasio kako je ovo ogroman iskorak u mogućnostima liječenja tamošnjih pacijenata od raka. Činjenica da je američki Medicinski centar upravo njih prepoznao kao partnere ogromna je čast, ali i odgovornost jer to, kako kaže Kolar, znači da Opća bolnica Zabok može odgovoriti američkim zahtjevima koji su na najvišoj mogućoj svjetskoj razini.

-Takva institucija koja je najbolja u svijetu za takvu vrstu liječenja vam daje takvo povjerenje, onda vi nemate drugo nego dati apsolutno sve moguće da budete odan i pravi partner. Mogućnost da naši liječnici sudjeluju u razvoju najnovijih tehnologija, da omogućimo našim pacijentima da se liječe s najvišim mogućim znanstvenim dostignućima je od neprocjenjive vrijednosti – rekao je Kolar.

-Bez obzira na to što smo mi mala bolnica, kroz tri godine smo uspjeli uvjeriti našeg američkog partnera, a bilo je na desetke sastanaka, da smo ti koji možemo odgovoriti tom zahtjevu. Oni imaju taj internacionalni dio, svoje ispostave u Irskoj, Italiji, Kini, Kazahstanu i ovo je za hrvatsko zdravstvo veliki dan, a to što mi sudjelujemo u tome aktivno, samo možete zamisliti te omjere, koliko to znači – poručio je župan.

Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana naglasio je kako je potpisivanje ovog memoranduma korak prema budućoj suradnji i budućem onkološkom centru.

-Ono što je sigurno nevjerojatno je da kolege iz Amerike iz tako velike tvrtke, jedne od najvećih medicinskih kompanija na svijetu dolaze u mali Zabok. Mislim da nije to realno, no ono što danas čujemo i vidimo kroz našu suradnju i potpisivanjem ovog memoranduma znači da bi u budućnosti mogli imati jedan vrhunski onkološki centar na našu čast i uslugu našim pacijentima – rekao je Vančina.

Istaknuo je kako je krajnji cilj da u budućnosti u Zaboku nikne jedan suvremeni, moderni onkološki centar pod američkim algoritmima i s američkim liječnicima.

-To je nešto prelijepo što se događa i pokazujemo da donosimo suvremenu medicinu u jednu malu bolnicu koja je možda mala površinski, a velika sa srcem i sa ljudima. Ovo je mali korak za Ameriku, veliki za Zabok – zaključio je Vančina.

Dragan Primorac, iz Specijalne bolnice Sveta Katarina koja je već 15 godina partner Općoj bolnici Zabok naglasio je kako su Sveučilište u Pittsburgu i Sveučilišna bolnica u Pittsburgu u ovom trenutku lideri u razvoju novih tehnologija povezanih s karcinomom.

-Kada imate instituciju koja je unutar svog proračuna odredila da će izdvojiti 200 milijuna dolara za razvoj imunoterapije, koja je u svom planu predvidjela razvoj genske terapije, stanične terapije, kad imate instituciju koja u kratkom vremenskom periodu objavljuje 4500 radova i dok im danas razgovaramo imate 400 kliničkih istraživanja za razvoj terapija i postupaka ili opreme tehnologije u borbi protiv karcinoma onda je potpuno jasno da Republika Hrvatska s ovim može biti globalno pozicionirana. Sveučilište u Pittsburgu zajedno s UPMC-em odobrile su milijardu dolara do 2024. godine kako bi postali lideri u ovom području razvoja medicinskih dijagnostika. Ako razumijemo mehanizam nastanka karcinoma razumijet ćemo i kako ga najbolje liječiti – rekao je Primorac potvrdivši kako je ovo ogroman iskorak za hrvatski zdravstveni sustav.

Inače, Specijalna bolnica Sveta Katarina već više od 12 godina koristi prostore u zabočkoj bolnici što im je omogućilo da naprave sintezu znanosti i klinike.

-Mi smo se u tih 12 godina uvjerili i uvjerili naše američke partnere da je to u ovom trenutku najbolje mjesto. Oni kreću sa svojim radovima već od 4. ili 5. mjeseca sljedeće godine. Velik broj dokumenta je već dostavljen, a kad krenu radovi, oni su predvidjeli da ne bi trebali trajati dulje od 9 mjeseci. Cijeli centar za liječenje karcinoma bi trebao biti gotov početkom 2024. godine – poručio je Primorac.

Pacijenti će se liječiti putem HZZO-a, a koristit će se najmanje šest različitih oblika imunoterapije s ciljem stimuliranja imunosnog sustava u borbi protiv karcinoma.

Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva istaknuo je kako će ova suradnja ponuditi personalizirane usluge liječenja raka na visokokvalitetan i multidisciplinaran način, kao i ponuditi transfer znanja i tehnologija, edukacija hrvatskih stručnjaka i suradnju s najistaknutijim svjetskim znanstvenicima i liječnicima s ciljem stvaranja najsuvremenijeg programa liječenja raka.

-Ova Vlada otpočetka svog mandata snažno podupire ovakve suradnje i projekte na dobrobit naših građana. Naš cilj je svakom građaninu omogućiti najbolju moguću primarnu prevenciju, rano otkrivanje, dijagnosticiranje i liječenje raka. Suradnja s UPMC-om u implementaciji novorazvijenog koncepta napravit će značajan iskorak u kratkom periodu – rekao je Dulibić.

Direktor UPCM-a Daniel Kambic objasnio je kako radioterapijom koriste ljudski imunosni sustav za borbu protiv tumora.

-To su tehnologije koje su već prisutne i nadamo se da će se unaprijediti i u Pittsburgu i poboljšati skrb za sve pacijente u Hrvatskoj. Vrlo smo uzbuđeni što smo ovdje – rekao je Kambic.

tklopotan / www.sjever.hr
07.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.