Now Reading:
LOKOMOTIVA GOSPODARSKOG RAZVOJA HRVATSKE Međimurska županija svojim mikro i malim poduzetnicima dodijelila 1,3 milijuna kuna
Full Article 3 minutes read

LOKOMOTIVA GOSPODARSKOG RAZVOJA HRVATSKE Međimurska županija svojim mikro i malim poduzetnicima dodijelila 1,3 milijuna kuna

Da Međimurska županija mnogo ulaže u razvoj poduzetništva još je jednom potvrđeno u ponedjeljak prilikom predstavljanja rezultata javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mikro i malim poduzetnicima. Naime, Županija je ove godine u svom proračunu za potpore osigurala 1,3 milijuna kuna, a pravo na potpore ostvarilo je 113 mikro i malih međimurskih poduzeća s kojima je župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao ugovore.

Županija je bespovratnim potporama sufinancirala ulaganje u osnovnu imovinu za obavljanje djelatnosti poput nabave novih ili rabljenih strojeva, opreme, alata, nove računalne opreme, računalnih programa i sustava te dio troškova ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije.

Kako je objasnio pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović intenzitet potpore iznosio je 50 posto troškova, odnosno maksimalno do 15.000 kuna, za što je Županija u svom proračunu osigurala 1,3 milijuna kuna.

-Potpore koje smo dodijelili išle su za pokriće dijela troškova već izvršenog ulaganja, pa su tako prihvatljivi troškovi bili oni nastali od 1. siječnja ove godine. Na javni poziv stigle su 184 prijave, od toga je prihvatljivo bilo njih 113. Prijave su se razmatrale prema redoslijedu, a sredstva su se dodjeljivala do utroška osiguranih sredstava – objasnio je Radanović.

Župan Posavec naglasio je kako s obzirom na globalnu situaciju i okolnosti u Europi i svijetu Međimurska županija može biti zadovoljna gospodarskim rezultatima u prošloj godini.

-Projekcije i rezultati u ovoj godini također idu u pozitivnom smjeru. Kad preslikamo brojke međimurskog gospodarstva i usporedimo ih s hrvatskim, vidljivo je koliko je Međimurje, odnosno cijeli sjever Hrvatske, lokomotiva gospodarskog razvoja cijele zemlje – rekao je Posavec.

Međimurska županija i dalje je proizvodno i izvozno orijentirana.

-Prošle je godine izvezeno roba i usluga iz Međimurja od preko 6 milijardi kuna, a uvezeno je roba i usluga za 3,5 milijarde kuna, dakle gotovo dvostruko više izvozimo nego uvozimo. U istom razdoblju Hrvatska 70 milijardi kuna više uvozi nego izvozi – kazao je Posavec dodavši kako se Međimurje može pohvaliti i rastom broja poduzeća, prometa i prihoda.

Oni, naime, na godišnjoj razini rastu za otprilike milijardu kuna zahvaljujući čemu je Međimurje danas na 18,5 milijardi kuna prometa u gospodarstvu, dok je prije pet godina bilo na 13 milijardi. Stopa nezaposlenosti je pak na razini od 4,3 posto što prati i broj novootvorenih radnih mjesta.

-Nikad dosad nismo bili ispod tisuću i 700 nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje, a s druge strane, nikad nismo bili s tako visokim brojem zaposlenih osoba koji je premašio 34 tisuće. Sve to daje vjetar u leđa i optimizam, posebice jer se to događalo u vremenu nestabilnosti – zaključio je župan.

Da su bespovratne potpore dobar poticaj i vjetar u leđa poduzetnicima potvrdio je i Tomislav Žvorc, direktor tvrtke SM Solutions d.o.o. koji je uime svih mikro i malih poduzeća zahvalio Međimurskoj županiji što prepoznaje njihove potrebe.

-Potpore nisu velike, ali su jako veliki vjetar u leđa svima nama, pogotovo u ovim ekonomski neizvjesnim vremenima u kojima živimo. Nadam se da će Županija i dalje nastaviti s dodjeljivanjem ovih potpora kako bi nam i dalje potpomagala u funkcioniranju – rekao je Žvorc.

tklopotan / www.sjever.hr
07.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.