Now Reading:
Gradonačelnik Batinić predložio ivanečki proračun za 2023. – potpore za umirovljenike, djecu, studente, građane, poduzetnike…
Full Article 3 minutes read

Gradonačelnik Batinić predložio ivanečki proračun za 2023. – potpore za umirovljenike, djecu, studente, građane, poduzetnike…

U tijeku su pripreme za donošenje proračuna Grada Ivanca za 2023. godinu, a planiranje proračuna teška je i složena zadaća.

Nakon dvomjesečnih analiza, savjetovanja, usuglašavanja i brojnih koordinacijskih sastanaka koje je vodio gradonačelnik Milorad Batinić osobno, izrađen je prijedlog proračuna za 2023. godinu. Nakon što prođe kroz javno savjetovanje, gradonačelnik će ga uputiti na donošenje Gradskom vijeću Ivanec.

Ovaj prijedlog sada je u javnom savjetovanju koje traje do 21. studenog. Uvid u proračun te u sve posebne odluke koje ga prate možete obaviti na web stranici Grada Ivanca www.ivanec.hr  te na propisanom obrascu slati svoje primjedbe i prijedloge. Evo i detalja.

NOVA ODLUKA O SOCIJALNOJ SKRBI
Gradonačelnik Batinić Gradskom vijeću predlaže donošenje nove Odluke o socijalnoj skrbi. Riječ je o novom, jakom socijalnom programu, kojim su obuhvaćene sve ciljne skupine: građani slabijeg imovnog stanja, umirovljenici, roditelji s troje i više djece, stariji građani itd.

Jednokratna novčana pomoć za osobe slabijeg imovnog stanja
Radi ublažavanja posljedica aktualne inflatorne situacije i poskupljenja, gradonačelnik predlaže da se iz gradskog proračuna iduće godine svim građanima slabijeg imovnog stanja i umirovljenicima s niskim mirovinama isplati jednokratna novčana pomoć.

Potpore građanima s niskim primanjima

U cilju pomoći građanima s niskim primanjima, Batinić predlaže da im Grad pomogne podmirenjem dijela troškova komunalne naknade, odvoza komunalnog otpada te potrošnje vode i električne energije.

Za opremanje novorođenčadi 2.000 i 3.000 kn
Gradonačelnik je u prijedlog proračuna Grada Ivanca uvrstio i povećanje naknada za opremanje novorođenčadi.
One sada iznose 1.500 kn, a od 1. siječnja 2023. predlaže njihovo povećanje na 2.000 kn (266 eura) za prvorođeno i drugorođeno dijete, dok bi za treće i svako daljnje rođeno dijete roditelji dobivali naknadu od 3.000 kn (400 eura).

U prijedlogu proračuna za iduću godinu su i pomoć za podmirenju troškova odvoza otpada, potpore za Božić ubuduće za građane od 75 godina +, u novoj ak. godini 2022./2023. studentima 60 stipendija, povećanje na 800 i 900 kn, potpore građanima za energetsku obnovu kuća – od 5.000 do 15.000 kuna, kao i 25% manja komunalna naknada za građane, a poduzetnicima 20% niža komunalna naknada i povrat 100% poreza na potrošnju.

ZA (DO)GRADNJU NOVIH DJEČJIH VRTIĆA – u 2023. iz gradskog proračuna 6,1 milijuna kuna
S obzirom na to da je Grad Ivanec obaviješten da su na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja „prošla“ oba kandidirana projekta  – dogradnja vrtića u Ivancu i gradnja novog u Radovanu – te da za njih Gradu stiže potpora u visini od 10,32 milijuna kuna, Grad je u obvezi osigurati sufinanciranje.
Budući da je riječ o golemim ulaganjima, gradonačelnik predlaže da se u 2023. god. iz proračuna za ove svrhe izdvoji 6,1 milijuna kuna, i to 3,9 milijuna za vrtić Ivanec (+ ministarstvo 3,9 mil.) te 2,2 milijuna za Radovan (+jednak iznos ministarstvo). Ostatak bi se osigurao u proračunu za 2024.

Dio je to gradonačelnikovih prijedloga, a sve ostale možete pogledati na ww.ivanec.hr.

sjever.hr/ivanec.hr
06.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.