Now Reading:
Lani više preminulih nego nakon Drugog svjetskog rata – znate li od čega je umrlo najviše Hrvata?
Full Article 2 minutes read

Lani više preminulih nego nakon Drugog svjetskog rata – znate li od čega je umrlo najviše Hrvata?

Hrvatski zavoda za javno zdravstvo objavio je Izvješća o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2021. godini, a podaci su poražavajući.

Najčešći pojedinačni uzrok smrti tijekom prošle godine bio je Covid-19, piše Ivana Krnić za Jutarnji.hr i dodaje da je to prvi put nakon više od 50 godina da je zarazna bolest prouzročila više smrti nego bilo koja druga.

Slijede ishemijske bolesti srca, cerebrovaskularne bolesti i šećerna bolest, na četvrtom mjestu je hipertenzija, dok je na petom rak bronha i pluća.

Covid-19, kao potpuno nova bolest, tako je prvi put promijenio poredak na tablici, na kojoj su dosad na prvom mjestu kao vodeći uzročnici smrti bile bolesti iz skupine cirkulacijskih te novotvorine, odnosno razni karcinomi.

Kada se gleda po grupama bolesti, one iz spektra cirkulacijskog sustava, od kojih je umrlo 22.817 osoba, i dalje su na prvom mjestu. Novotvorine (sve vrste karcinoma) druge su po redu skupine bolesti, koje su u 2021. godini uzele 13.508 života, dok je covid-19 bio koban za čak 8557 građana.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, a koji se prenose i u Izvješću, u prošloj godini imamo čak 62.712 umrlih, što je čak 5689 više nego godinu prije, piše Jutarnji.hr. Dodaju kako je to ujedno najveći broj umrlih u jednoj godini od kraja Drugog svjetskog rata. Naime, to je čak 20,6 posto ili 10.866 umrlih više u odnosu na prosječan broj umrlih u razdoblju od 2015. do 2019. godine.

sjever.hr/jutarnji.hr
05.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.