Now Reading:
Čakovec prkosi negativnim demografskim trendovima – evo koji su se gradovi sa sjevera Hrvatske našli na ovom popisu
Full Article 3 minutes read

Čakovec prkosi negativnim demografskim trendovima – evo koji su se gradovi sa sjevera Hrvatske našli na ovom popisu

Prema istraživanju portala Gradonačelnik.hr, u Hrvatsku se prošle godine odselilo dvostruko više građana nego što ih se vratilo, no 56 gradova prkosi negativnim demografskim trendovima. Tako su najveći broj doseljenih stanovnika u odnosu na odseljene od gradova na sjeveru Hrvatske prošle godine imali Velika Gorica, Križevci, Samobor, Čakovec, Dugo Selo, Solin, Sveti Ivan Zelina, Zadar i Sveta Nedelja.

U Veliku Goricu prošle godine doselilo je 450 osoba više nego što ih je odselilo, u Križevcima je ta razlika 421, Samoboru 375, Čakovcu 370, Dugom Selu 339, Svetom Ivanu Zelini 211, a Svetoj Nedelji 161, piše portal Gradonačelnik.hr.

Novinarka portala Gradonačelnik.hr Lidija Kiseljak provjerila je koja je tajna čakovečkog uspjeha. Naime, u Grad je prošle godine doselilo 370 osoba više nego što ih je odselilo, a gradonačelnicu Ljerku Cividini itekako veseli sve veći interes za doseljavanje i život u Čakovcu što djelomično duguju činjenici da su u proračunu pojačane demografske mjere.

-Nit vodilja nam je stvaranje sredine u kojoj postoje svi preduvjeti za kvalitetan život. U to ubrajamo obrazovnu infrastrukturu i sadržaje, visoki komunalni standard, razvijeno gospodarstvo s kvalitetnim radnim mjestima, lako dostupne javne usluge, grad u kojem mladi rastu, školuju se i ostaju, a novi sugrađani traže svoj dom. To je recept kojim težimo zadovoljstvu naših građanki i građana, svih Čakovčana koji su zaslužili grad kojim će se ponositi i koji će biti i ostati primjer drugima. Uz istovremenu modernizaciju i užurbanost koju nosi život grada te stvaranje novih vrijednosti financiranjem iz EU fondova, ujedno težimo i onoj drugoj krajnosti – uživanju u miru, ljepotama naših trgova, zelenilu cvijeća i šetnica. Samo tako donosimo prijeko potrebnu ravnotežu u ovo moderno doba, koja sama piše pozivnicu svima da posjete Čakovec i zaustave vrijeme – rekla je Cividini.

Kako je naglasila, politika Grada Čakovca, od početka njezinog mandata, je stvaranje uvjeta koji će građanima omogućiti najviši komunalni standard, djeci i mladima moderno i kvalitetno obrazovanje, poduzetnicima preduvjete za uspješno poslovanje i razvoj, a svima, posebno radno aktivnima mogućnost za obavljanje poslova za koje su se školovali te razvoj njihovih karijera.

-Ono što nas izdvaja je i činjenica da strateški objedinjujemo sve proračunske transfere namijenjene poticanju rađanja većeg broja djece te doseljavanja i sprječavanja iseljavanja mladih u posebnom dijelu Proračuna, naziva Demografske mjere. Svake godine uvodimo i uvodit ćemo neke novosti kojima želimo mladim obiteljima pomoći u podizanju obitelji, obrazovanju djece, a od ove godine i rješavanju stambenog pitanja mladima novom mjerom – rekla je Cividini.

U posljednjih nekoliko godina u Čakovcu je izgrađeno oko tisuću stanova i dano preko 300 dozvola za gradnju i adaptaciju obiteljskih kuća. Čakovec ima industrijsku bazu koja kontinuirano ima potrebu za radnom snagom, a iz Grada napominju i kako prihodi od poreza na dohodak rastu i to po većoj stopi nego što raste prosječna plaća.

Grad pozitivne trendove može prepisati uvođenju nizu faktora, od uvođenja širokopojasnog interneta, gradnje i dogradnje dječjih vrtića i osnovnih škola, ulaganjima u djecu i mlade, poticanju pozitivnih inicijativa i slično, a od ove godine po prvi puta mladima nudi subvencije za kupnju starih ili napuštenih kuća za što je u proračunu osigurao pola milijuna kuna.

www.sjever.hr / gradonacelnik.hr
05.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.