Now Reading:
Babičini kolači iduće godine u Krapini! Ovogodišnja pobjednica je Vesna Hršak
Full Article 3 minutes read

Babičini kolači iduće godine u Krapini! Ovogodišnja pobjednica je Vesna Hršak

Nakon dvije pandemijske godine, brojni su posjetitelji ponovo imali priliku uživati slasticama pripremljenim po starinskim receptima naših baka i prabaka, ovoga puta u Hrašćini koja je bila domaćin 14. izdanja manifestacije Babičini kolači.

Manifestaciju su tradicionalno organizirale Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica KZŽ, a riječ je o jedinstvenom natjecanju u kulinarskim vještinama pripremanja slastica po starinskim receptima koje stanovnice Krapinsko-zagorske županije čuvaju kao živu tradiciju gastronomskih vrijednosti Zagorja.

Budući da je pobjednica 13. Babičinih kolača Sanja Čačko iz Hrašćine, ovogodišnje je natjecanje održano u tom mjestu, a za pobjedničku lentu natjecale su se 24 bake iz svih dijelova Zagorja. Žiri nije imalo lagan zadatak jer babice su pokazale da znaju znanje i oduševile ih. Članovi žirija kolače su mjerkali, ali i svaki od njih i probali, a važno je i jesu li namirnice zagorskog porijekla te kako su vrijedne bake došle do recepata.

Na kraju, kad su u obzir uzeti i zadovoljeni svi kriteriji, odlučeno je da je ovogodišnja pobjednica u kategoriji Izvorno zagorsko Krapinjanka Vesna Hršak koja je pripremila Svečanu martinjsku pitu. Pobjednici je dodijeljen certifikat Izvorno zagorsko i sljedeće dvije godine baka Hršak, koja je na Babičinim kolačima sudjelovala redovito, više neće moći biti među natjecateljicama.

Zbog lente koju je osvojila bila je jako sretna i uzbuđena, ali je uspjela reći ponešto o slastici zahvaljujući kojoj je odnijela pobjedu.
-To je kolač od jabuka koje se malo kuhaju u vinu, posvećen martinju i martinjskim običajima. Recept je stari za jabučnu pitu, tako su i naše bake radile pite, stavljale kosane i mljevene orahe, a inovacija su ružice koje sam stavila – kazala je Vesna Hršak koja u Krapinu ne nosi samo svoju nagradu, već i domaćinstvo 15. izdanja manifestacije Babičini kolači.

Naravno, pobjednica ima i svoje pratilje – drugo je mjesto za starinsku medenu pitu osvojila Ivanka Hublin, a treće Mirjana Štahar s cvrlekima.

Najboljim je babicama nagrade uručio župan Željko Kolar.
-Izuzetno je bitno da se ovo radi s velikom ljubavlju i naše se babice za ovo natjecanje dugo pripremaju, a obraćaju pažnju i na oblačenje te na prostor na kojem se kolači izlažu. Najbitnije od svega je da imamo i nove recepte i da na neki način otimamo zaboravu neke kolače koji bi nestali – rekao je župan.

Dodao je kako se zahvaljujući Babičinim kolačima u maloj općini kao što je Hrašćina okupio velik broj posjetitelja kojima je prezentiran dio zagorske kulture, baštine, ali i gastro i eno ponude.
-Nakon ovoga će knjižica recepata koju tradicionalno izdajemo omogućiti i mlađim generacijama da doma pokušaju ispeći ove kolače koji su nastali u radionicama njihovih baka i prabaka. To je dobar projekt koji ćemo nastaviti i sljedeće godine, a najviše me veseli da je već sad veći dio babica koji se predstavio danas pokazao interes da dođe i dogodine – kazao je Kolar napomenuvši kako ovakva događanja doprinose turističkoj ponudi i atraktivnosti zagorskoga kraja.

Kao domaćin, svim je sudionicama, gostima i posjetiteljima zahvalio načelnik Općine Hraščina Branko Tukač, uz poruku da su, zapravo, sve babice koje su sudjelovale na manifestaciji – pobjednice!

a.kučić/sjever.hr
05.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.