Now Reading:
Vlada RH dodijelila Varaždinskoj županiji Arboretum Opeka na korištenje na 50 godina i to bez naknade
Full Article 2 minutes read

Vlada RH dodijelila Varaždinskoj županiji Arboretum Opeka na korištenje na 50 godina i to bez naknade

Varaždinska županija dosad je upravljala Dvorcem Opeka u Marčanu, dok je Arboretum Opeka bio u državnom vlasništvu, no današnjom odlukom Vlade RH nekretnine su dodijeljene Županiji na 50 godina i to bez naknade.

Varaždinska županija dosad je imala pravo uporabe Dvorca Opeka temeljem Ugovora sklopljenog između Županije i Ministarstva državne imovine na razdoblje od pedeset godina, međutim navedenim Ugovorom nije bio obuhvaćen i „Arboretum Opeka“.

Obnova Dvorca je u tijeku, ali potrebno je provesti i obnovu „Arboretuma Opeka“., a s obzirom da se radi o kulturnom dobru koje je zaštićeno kao jedna cjelina, dopisom od 18. listopada 2022. godine Varaždinska županija zatražila je dodjelu nekretnine na uporabu na razdoblje od 50 godina na istovjetan način kako su joj dodijeljeni građevina Dvorac Opeka i vrtlareva kuća.

Vlada je zahtjev prihvatila i dodijelila Arboretum Opeka na uporabu Varaždinskoj županiji, bez naknade, a u obrazloženju se ističe da će se na taj način osigurati kontinuirana skrb o navedenom kulturnom dobru te provođenje mjera zaštite i očuvanja.

Inače, kompleks Dvorca i Arboretuma Opeka u Marčanu ima svojstvo kulturnog dobra i nalazi se na Listi zaštićenih kulturnih dobara. Pripadao je vlastelinstvu Zelendvor, a izgradili su ga kako navodi natpis na ulazu u dvorac, grofovi Keglević 1674. godine, iako je prevladavajuće mišljenje o dataciji dvorca iz 18. stoljeća te pripadnost vlastelinskoj obitelji Drašković.

Arboretum, odnosno park-perivoj uz dvorac primjer je parkovne arhitekture visoke estetske i dendrološke vrijednosti. On nosi obilježja pejzažnog i romantičnog perivoja kojeg je počeo oblikovati sredinom 19. stoljeća novi vlasnik dvorca grof Marko Bombelles, donoseći brojne biljne vrste iz različitih krajeva svijeta. Upravo je smišljenom primjenom raznih biljnih vrsta stvoren jedinstven oblikovni izričaj po kojemu je perivoj bio poznat diljem Europe.

Trenutno su u tijeku radovi na rekonstrukciji dvorca Opeka i ovo bi povijesno zdanje u lipnju 2023. godine trebalo biti u potpunosti obnovljeno te postati reprezentativno sjedište Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi. U obnovu Dvorca bit će uloženo gotovo 50 milijuna kuna, a u revitalizaciju arboretuma, prema procjenama, još 58 milijuna kuna, no sveukupšno će ulaganje na tom lokalitetu iznositi oko 150 milijuna kuna, što je veliki iskorak ne samo za Varaždinsku županiju, nego i za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku.

a.kučić/sjever.hr
04.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.