Now Reading:
Državni tajnik Tušek: Za izradu šumske infrastrukture kroz trogodišnje je razdoblje osigurano više od 170 milijuna kuna
Full Article 2 minutes read

Državni tajnik Tušek: Za izradu šumske infrastrukture kroz trogodišnje je razdoblje osigurano više od 170 milijuna kuna

Izgradnja i uređenje šumskih puteva, protupožarnih prometnica i prosjeka u narednom razdoblju te analiza protupožarne sezone 2022. godine, bile su glavne teme sastanka sa županijskim zapovjednicima priobalja održanog u prostorima Intervencijske vatrogasne postrojbe Split u Divuljama.

Uz državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Zdravka Tušeka na sastanku su bili i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, pročelnik HGSS-a Josip Granić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zamjenik predsjednika Predsjedništva Dino Kozlevac i zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Joško Grančić.

Između ostalog raspravljalo se i o akcijskom planu na kojem se radi, a to su prioritetni protupožarni putevi koje treba pripremiti zajedno s Hrvatskim šumama i Ministarstvom poljoprivrede. Kako je istaknuo državni tajnik Tušek, Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na rješavanju problema zapuštenih zemljišta kako bi se smanjili rizici zbog nebrige i zapuštenosti.

-Posebno je to izraženo na otocima, tamo gdje su vlasnici nepoznati ili žive daleko te su nedostupni, stoga se radi na tome da se zajedničkim snagama nađu načini kako bi se zaštitila imovina – rekao je Tušek.

Pojasnio je i što akcijski plan podrazumijeva.

-Taj plan podrazumijeva izradu šumske infrastrukture na području priobalja, a kroz trogodišnje razdoblje je osigurano više od 170 milijuna kuna – kazao je Tušek.

Ministar Božinović istaknuo je kako je na razini Hrvatske ove godine bilo gotovo 50% više požara i da je došlo do povećanja opožarene površine za 135% u odnosu na prošlu godinu, što je, kazao je, znak da ćemo se s požarima morati nositi tijekom cijele godine te da to zahtijeva angažman svih institucija.

Zapovjednik Tucaković rekao je da je požarna sezona bila duga i iscrpljujuća, ali da je vatrogasni sustav brzo reagirao na sve nastale požare te da se već počelo s pripremama za idući sezonu.

sjever.hr
04.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.