Now Reading:
Hipoterapijom do hiper rezultata: zahvaljujući bespovratnim sredstvima loborska Udruga Sveta Ana dodatno će poboljšati kvalitetu života djece s teškoćama u razvoju
Full Article 3 minutes read

Hipoterapijom do hiper rezultata: zahvaljujući bespovratnim sredstvima loborska Udruga Sveta Ana dodatno će poboljšati kvalitetu života djece s teškoćama u razvoju

Loborska Udruga Sveta Ana kreće s provedbom novog, hvalevrijednog projekta koji će doprinijeti poboljšanju kvalitete života djece s teškoćama u razvoju za što su joj dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 70.000 kuna. Riječ je o projektu „Hipoterapijom do hiper rezultata” čiji je glavni cilj djeci s teškoćama u razvoju putem hipoterapije poboljšati kvalitetu života.

Kako je objasnila predsjednica Udruge Sveta Ana za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije Mateja Posarić, hipoterapija je poseban oblik fizioterapije, a provodi se pomoću konja.

-Ova vrsta terapije omogućuje poboljšanje fizičkog i psihološkog stanja kod djece s teškoćama u razvoju. Tako glavne aktivnosti projekta, između ostalog, obuhvaćaju pružanje 154 usluge hipoterapije za ukupno 22 korisnika u dva ciklusa – rekla je Posarić.

Hipoterapije su usmjerene na rad s djecom s teškoćama i osobama s invaliditetom koje boluju od cerebralne paralize, multiple skleroze, Down sindroma, autizma i slično, a prema riječima predsjednice Udruge Posarić, učinci su višestruko pozitivni.

-Korisnici će kroz hipoterapiju unaprjeđivati koordinaciju svojih pokreta, stjecati fleksibilnost i elastičnost, jačati snagu svih grupa mišića, učiti slušati i pratiti trenera, dobiti radne navike, samopoštovanje, sigurnost i vjeru u sebe, razvijati socijalnu interakciju s drugima, težiti ostvarivanju postavljenih zadataka, napredovati u elementarnoj spretnosti i vještinama, jačati otpornost svojeg tijela te naučiti zdravije živjeti – objasnila je Posarić.

I načelnica Ljubica Jembrih pohvalila je aktivnosti loborske Udruge koja je itekako uspješna u povlačenju sredstava i provođenju raznih projekata koji doprinose poboljšanju kvalitete života djece s teškoćama.

-Zahvaljujući našoj Udruzi Sveta Ana koja raznim aktivnostima djeci s teškoćama u razvoju olakšava svakodnevni život, Općina Lobor se prema pružanju socijalnih usluga nalazi u samom vrhu. Kako bismo i dalje doprinosili ovakvim hvalevrijednim projektima i aktivnostima koje unaprjeđuju kvalitetu života djece i njihovih roditelja, ali i svih osoba s teškoćama, Općina Lobor i dalje će potpomagati i podržavati sve aktivnosti Udruge – rekla je načelnica Jembrih.

Hipoterapiju će u sjedištu Centra „Ritam s konjem” u Stubičkim Toplicama, inače prvom centru kojeg je licencirao Hrvatski savez za intervencije pomoću konja, provoditi stručnjaci koji će raditi s učenicima posebnog razrednog odjela loborske Osnovne škole Franje Horvata Kiša, ujedno i korisnika usluga Udruge Sveta Ana.

Aktivnosti projekta obuhvaćaju i predavanja koja će na Sveučilištu Sjever održavati fizioterapeut specijaliziran za hipoterapiju i stručnjaci iz Udruge kako bi se sestrinska profesija senzibilizirala i upoznala s ovom vrstom terapije. Profesori sa Sveučilišta Sjever koje je partner na projektu za roditelje i same korisnike u prostorima Udruge održat će četiri stručna predavanja koja se tiču autizma, utjecaja ekranizacije na razvoj djeteta, podizanja svijesti roditelja o vlastitoj vrijednosti te ublažavanja nepoželjnih oblika ponašanja.

www.sjever.hr
03.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.