Now Reading:
ALARMANTNI PODACI Djeca su nam suicidalna i depresivna, snifaju ljepilo, ovisni su o klađenju i opterećeni fizičkim izgledom!
Full Article 6 minutes read

ALARMANTNI PODACI Djeca su nam suicidalna i depresivna, snifaju ljepilo, ovisni su o klađenju i opterećeni fizičkim izgledom!

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu nositelj je petogodišnjeg projekta „Testiranje 5C modela pozitivnog razvoja mladih: tradicionalno i digitalno mobilno mjerenje (P.R.O.T.E.C.T.)“ s ciljem istraživanja pozitivnog razvoja mladih u Hrvatskoj. Uz Osijek, Rijeku, Split, Zagreb, istraživanje se provodi i u Varaždinu.

S područja Varaždinske županije sudjelovalo 645 učenika prvih razreda iz svih škola s područja Varaždinske županije, od čega gotovo podjednak broj djevojaka i mladića. 30% učenika pohađalo je gimnazijski program, 43% njih četverogodišnje/petogodišnje srednje škole dok je 27% učenika iz trogodišnjih strukovnih škola.

21% učenika prvog razreda s područja Varaždinske županije koji su sudjelovali u istraživanju iskazuje ozbiljne depresivne simptome, 30% njih iskazuje ozbiljne simptome anksioznosti, dok 17% njih iskazuje ozbiljne simptome stresa.

23% ispitanih učenika prvog razreda navodi da su se namjerno samoranjavali i nanosili si bol, 21% njih je barem jednom u životu ozbiljno razmišljalo o počinjenju samoubojstva, 14% ih je izradilo plan za počinjenje samoubojstva, dok 4% izvještava da su pokušali počiniti samoubojstvo.

S područja Varaždinske županije 37% mladih izvještava da imaju dojam kako su izgubili kontrolu nad jedenjem, 10% ih je izgubilo više od 7 do 8 kilograma u zadnja tri mjeseca, 26% njih se opterećuje promišljanjima o hrani i smatraju da hrana dominira njihovim životom, 34% ih se smatra debelima, iako to ne smatra nitko iz njihove okoline, dok si je 6% ispitanih učenika prvih razreda namjerno izazivalo povraćanje.

Vezano uz zastupljenost sredstava ovisnosti, mladi najčešće konzumiraju alkohol. Tako je njih 70% barem jednom u životu konzumiralo alkohol, dok je njih 37% popilo barem 4 pića za redom kako bi se napilo. Od korištenja sredstava ovisnosti, posebno zabrinjava da je 34% ispitanih učenika prvog razreda koristilo inhalante poput benzina, ljepila ili spreja. Marihuana je također zastupljena pa ju je probalo 7% učenika prvog razreda. U odnosu na kockanje, najčešće ponašanje je korištenje jednokratnih srećki (39%), odlazak u sportske kladionice (17% učenika prvih razreda odlazilo je u sportske kladionice u zadnja 3 mjeseca) te igranje lota (22% učenika prvih razreda je igralo loto u zadnja 3 mjeseca).

U odnosu na rizična ponašanja mladih, rezultati ukazuju na problem vršnjačkog nasilja. Tako je 17% učenika prvih razreda najmanje jednom u proteklih godinu dana udarilo nekoga, 14% njih prijetilo je nasiljem drugoj osobi, dok je 8% njih sudjelovalo u grupnoj tučnjavi. Premda učenici na području Varaždinske županije ne izvještavaju o učestalim krađama u dućanu (5% njih je najmanje jednom u proteklih godinu dana ukralo nešto iz dućana), čak 10% njih je oštetilo tuđu imovinu iz zabave. O problemima s policijom izvještava 9% učenika, a 6% njih navodi da je u proteklih godinu dana nosilo nož ili pištolj kako bi se zaštitilo.

Voditeljica projekta Miranda Novak s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu naglašava kako istraživanje pokazuje visokopristune simptome narušenog mentalnog zdravlja kod 20 i 30 posto učenika kojima treba posvetiti značajniju pažnju.

-Dosta je očito i da imamo poteškoća sa suicidalnim tendencijama, sa suicidalnim namjerama i planovima. Čak 4 posto adolescenata je izjavilo da je pokušalo počiniti suicid, više od 20 posto se samoranjavalo, a tek su učenici prvog razreda. Vidimo da su čak i poremećaji prehrane dosta prisutni. Između 20 i 30 posto adolescenata govori o tome da vide kod sebe veliku opterećenost hranom, da smatraju da su debeli, da su u zadnjih nekoliko mjeseci izgubili od 8 do 10 kilograma, što je reklo 13 posto učenika – upozorila je Novak dodavši kako je ranijim istraživanjima Varaždinska županija prednjačila u korištenju alkohola, a samim time i vršnjačkog nasilja, a sada su podaci podudarni ostatku Hrvatske.

Ipak, ono što je dobro i pozitivno, vidljivo je da su karakteristike pozitivnog razvoja kod adolescenata to veće, što je veća podrška roditelja i što je bolja školska klima i veća podrška nastavnika.

-To znači da nismo nemoćni, da kroz obiteljske intervencije i kroz rad s nastavnicima možemo doći do promjene – zaključila je voditeljica projekta.

Siniša Česi, predstojnik podružnice Obiteljskog centra Varaždin opominje kako su rezultati zabrinjavajući s obzirom da 30 posto srednjoškolaca ima sklonosti suicidu, odnosno anksioznost i tjeskobu.

-Budući da smo dvije godine bili suočeni s pandemijom koronavirusa te da smo svakodnevno okruženi s negativnim vijestima, a to su i rat u Ukrajini i prijetnje može se reći da je ovo čak i očekivano. Institucije i stručnjake treba potaknuti da pokušavaju više pružiti adekvatnu pomoć i podršku. Podatak u samom istraživanju pokazuje da je puno srednjoškolaca sklono konzumiranju opojnih sredstava. U odnosu na prijašnje godine kada su to bili alkohol i marihuana, danas je to sklonost ljepilu, recimo snifanju Galaxyja. To je isto zabrinjavajući podatak, da se sve više ide prema jeftinijim sredstvima koja brzo dovode do ovisnosti – rekao je Česi naglašavajući se kako se moramo zapitati kako funkcioniraju zakoni koji dozvoljavaju maloljetnicima mogućnost klađenja.
– Trebalo bi uvesti sustav koji bi više ulazio u kladionice i kasina te uspostavio kontrolu. Maloljetnici više kockaju online i tu nemate takvu mogućnost provjere – dodao je.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec podsjetila je na nedavno predstavljene alarmantne podatke za Varaždinsku županiju u vidu konzumacije energetskih pića među školarcima. Uz ovaj okrugli stol, Varaždinska županija, naglašava zamjenica, pokazuje otvorenost za suradnju i dijalog s roditeljima i učenicima.

-Iznimno nam je bitno detektirati probleme i izazove s kojima se susreću naši mladi, a sve to kako bismo zajedničkim snagama stvorili zdrave, kvalitetne, samosvjesne i odgovorne ljude. To nažalost ne možemo sami, ali u suradnji sa stručnjacima i našim Upravnim odjelom za prosvjetu te kroz Savjet za mlade i Savjet za zdravstvo mi se maksimalno trudimo i otvoreni smo za daljnji suradnju kako bismo sukladno našim mogućnostima doprinijeli do naših mladih, ukazali na probleme i zajedničkim snagama ih pokušali riješiti – rekla je.

abrkic/sjever.hr
03.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.