Now Reading:
Još jedan uspjeh WBAF ureda u Hrvatskoj! Krapinsko-zagorskoj županiji dodijeljeno vrijedno priznanje za jedno od 6 najbolje organiziranih događanja Svjetskog investicijskog tjedna u konkurenciji od 130 svjetskih događanja
Full Article 7 minutes read

Još jedan uspjeh WBAF ureda u Hrvatskoj! Krapinsko-zagorskoj županiji dodijeljeno vrijedno priznanje za jedno od 6 najbolje organiziranih događanja Svjetskog investicijskog tjedna u konkurenciji od 130 svjetskih događanja

Svjetski investicijski forum poslovnih anđela (WBAF) održao je od 23. do 26. listopada ove godine u Antaliji, Turska, svoj 6. po redu svjetski kongres. Okupivši preko 200 delegata iz svih dijelova svijeta, program kongresa potaknuo je razgovor o digitalnoj transformaciji ekonomija u post – pandemijskim uvjetima.

Delegaciju Republike Hrvatske predvodio je krapinsko zagorski župan, Željko Kolar koji se prvog dana kongresa sastao na marginama događanja sa veleposlanikom Republike Hrvatske u Turskoj, NJ/E Hrvojem Cvitanovićem. Tijekom sastanka, Njegova Ekselencija i župan Kolar razgovarali su o suradnji pokrajine Antalye i KZŽ u području jačanja gospodarskih odnosa, bilateralnih odnosa i razmjene znanja i iskustva u segmentu turističkog razvoja. Njegova Ekselencija naglasila je da u svjetlu vrlo intenzivne bilateralne razmjene i gospodarskih odnosa dvije zemlje, Turske i Hrvatske, postoji vrlo snažan temelj za nadgradnju.

NJ/E Hrvoje Cvitanović, Baybars Altuntas, Željko Kolar

Županu Kolaru je prezentirana mogućnost sudjelovanja na turističkom sajmu Endless discoveries koji će se održati od 8. do 10. prosinca ove godine. On je pak tom prilikom predstavio rad WBAF Hrvatska ureda, koji se u posljednje tri godine pozicionirao kao vrijedan partner startupova i investitora otvarajući vrata svjetske scene rizičnog kapitala.

– Na dosadašnjim kongresima, Hrvatsku su predstavljali startupovi koji su na Global Fundraising Stage ostvarili zavidne rezultate. Tako je u 2020. godini hrvatski startup Identyum odabran za primanje investicije i započeo je pregovore. Ove godine, na pozornici nastupa Silver monitor – s tehnologijama u sektoru zdravstvene industrije. Godišnji kongres WBAF-a odlična je prilika za otvoren razgovor, umrežavanje i sklapanje partnerstava, stoga Krapinsko-zagorska županija i dalje nastavlja s intenzivnim aktivnostima unutar ove mreže kako bi postala prava startu-up bajka na dlanu – rekao je tada župan Kolar.

Pobjednica natjecanja – Tihana Petričević/Silver Tehnologies i Željko Kolar

Naravno, i ovoga puta ostvaren je zapažen nastup startupova iz Hrvatske te je Silver Technologies odabran za prihvat investicije između 41 tvrtke na natjecanju, a KZŽ je primila priznanje za jedno od šest najbolje organiziranih događanja Svjetskog investicijskog tjedna u konkurenciji od 130 svjetskih događanja.

Ovogodišnji kongres obojan je temom preživljavanja i rasta poduzetnika u uvjetima poremećenih lanaca dobave, loših demografskih trendova i sve veće pojavnosti de-globalizacije.

– Samo uz prihvaćanje kreativnosti, inovacija i poduzetničkog razmišljanja mogu kompanije pristupiti transformaciji poslovnih modela i redizajnu svojih strategija kako bi mogle identificirati nove prilike u post-pandemijskim uvjetima – naglasio je Baybars Altuntas, predsjednik WBAF-a.

Željko Kolar, Baybars Altuntas

Prepoznavši upravo sinergiju poduzetnika i javne uprave, župan Željko Kolar, uz svoje suradnice, Sanju Mihovilić, Karolinu Barilar, Vlatku Mlakar i Helenu Matuša, predvodio je delegaciju Republike Hrvatske. Delegaciji su se pridružili i Snježana Aston, WBAF međunarodni partner, startupovi Silver Technologies (Tihana Petričević) te Scalable Global Solutions JCS (Markus Borlinghaus, Maja Pekas).

Delegacija Hrvatske

Drugog dana kongresa, program su otvorili ministar Južnoafričke Republike te predsjednik zaklade Nelson Mandela dok su govore održali i guverner Antalije, Ersin Yaziei, NJ/E Ban Ki Moon, tajnik Una od 2007. – 2016. godine te predsjednica Republike Kosovo Vjosa OSmani. Župan Željko Kolar, uz ostale visoke uzvanike, protokolarno je nazočio i službenom otvorenju kongresa.

Delegacija Hrvatske s ministrom Južnoafričke Republike

Kao predsjednik Upravnog odbora WBAF Hrvatska, župan Kolar istaknuo je da WBAF Hrvatska pomiče umrežavanje na globalnoj razini, a ono dovodi do razmjene znanja, otvara vrata internacionalizacije startupova te time ojačava uspjeh poduzetničke aktivnosti. Vodeći se ovom misijom rada WBAF Hrvatska, ured je ove godine osigurao nastup jednog startupa iz Hrvatske – Silver Technologies – koji je pobijedio u natjecanju 41 startupa na Globalnoj financijskoj pozornici u okviru kongresa. Time se startup osigurao ulazak u pregovore oko realizacije investicije.

Silver Technologies – startup je kojeg vodi Tihana Petričević, a usmjeren je na jačanje kvalitete života starije populacije. Naime, Silver Monitor je pametni sat koji u kombinaciji s aplikacijom, omogućuje praćenje vitalnih funkcija seniora u realnom vremenu omogućujući zdravstvenim djelatnicima, ali i obitelji, bolju skrb za pacijenta, odnosno člana obitelji.

Pobjednica natjecanja Tihana Petričević/Silver Tehnologies i Helena Matuša, WBAF Hrvatska direktorica

WBAF, kao krovna organizacija, u 2022. godini organizirao je WBAF Investitorski tjedan u 130 zemalja svijeta.

Obilježavanju ovog tjedna pridružila se i Republika Hrvatska, odnosno WBAF Hrvatska ured kojeg predvodi Krapinsko-zagorska županija i Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije. Ovo događanje proglašeno je jednom od 6 najboljih unutar organizacije te je Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra, primila priznanje za doprinos razvoju dijaloga investitora i startupova unutar WBAFa.

Hrvatski startupovi i Helena Matuša

WBAF ured Hrvatska jedan je od 8 ureda otvorenih od strane WBAF-a. Zajednicu čine uredi u Gani, Tanzaniji, Tajlandu, SAD-u, Bahreinu, Albaniji, Nigeriji. Predsjednici Upravnih odbora svih ureda, primili su i priznanje za svoj doprinos i inicirani su u zajednički odbor svih ureda. Župan Željko Kolar, kao predsjednik Upravnog odbora WBAF Hrvatska, pristupio je zajednici u ime Republike Hrvatske.

Župan Željko Kolar – WBAF član odbora

Podsjetimo, KZŽ je krajem 2019. godine uspostavila prvi ured WBAF-a u Europi te se time pozicionirala kao centralna lokacija za pristup pametnom kapitalu. Konkretno, investitori i startupovi, priključivši se u WBAF HRVATSKA zajednicu, osiguravaju pristup međunarodnoj investitorskoj mreži te koriste potencijal internacionalizacije. Tijekom svog prvog nastupa na kongresu u 2019. godini, Županija je predstavila ZEZ CENTAR ZAGORJE u sklopu kojeg planira uspostaviti i hub za spajanje timova/startupova u sferi umjetne inteligencije. Tada je Helena Matuša, predstavljajući KZŽ, sudjelovala u odabiru i dodjeli nagrada za iznimna postignuća unutar WBAF zajednice. U 2020. godini, WBAF Hrvatska ured prima nagradu za najutjecajniji ured u WBAF mreži, a startup IDENTYUM iz Hrvatske odabran je među 100 startupova za prihvat WBAF investicije. Pandemijske 2021. godine kongres se seli u virtualni prostor da bi se ove, 2022. godine, ponovo održao uživo te okupio preko 200 sudionika iz svih zemalja svijeta.

Baybars Altuntas i delgacija

Planovi za budućnost

WBAF Hrvatska ured kontinuirano bilježi uspjehe unutar WBAF zajednice, a razlog tome je upravo proaktivnost i želja za stvaranjem vrijednosti za startup zajednicu u Hrvatskoj. Krapinsko-zagorska županija, koja je preuzela ovu odgovornost na sebe, želi pozicionirati županiju kao startup-bajku na dlanu upravo kroz edukacije, stvaranjem prostora za ko-kreaciju i inovacije, ali i osnaživanjem dionika kroz jaku mentorsku mrežu. Pristup međunarodnoj mreži investitora omogućuje Županiji da stvori sustav koji je čini razliku, poticajan je i održiv. Uz akceleracijski program za inovatore koji počinje u 2023. godini, radionice investicijske spremnosti i investicijske večere, WBAF Hrvatska ured nastavlja s aktivnim radom na jačanju scene rizičnog kapitala u Hrvatskoj.

Delegacija Krapinsko-zagorske županije

sjever.hr/redakcijski tekst 02.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.