Now Reading:
JESTE LI ZNALI? Ovi znameniti Ivančani počivaju na ivanečkome groblju
Full Article 2 minutes read

JESTE LI ZNALI? Ovi znameniti Ivančani počivaju na ivanečkome groblju

Jedna od najstarijih grobnica na ivanečkome groblju pripada obitelji Kukuljević Sakcinski. Obiteljska grobnica Kukuljevića nalazi se u istočnom dijelu groblja, u blizini kapelice. Nije poznato kada je točno sagrađena. Svakako prije 1927. godine, kada je u njoj sahranjen Božidar Kukuljević Sakcinski, ivanečki vlastelin, pisac i planinar. Uz svojeg supruga počiva Klara Kukuljević Sakcinski.

U istoj je grobnici, prema vlastitoj želji, sahranjen njihov unuk Ladislav Šaban, hrvatski glazbeni pedagog, muzikolog i pisac ivanečke povijesti.
Ladislav Šaban bio je posebno vezan za Stari grad Ivanec, u kome je proveo djetinjstvo sa svojim djedom Božidarom i bakom Klarom. Umro je 25. srpnja 1985. godine u Zagrebu, a u Ivancu mu je priređen veliki ispraćaj na vječni počinak.

Uz svojeg prijatelja Ladislava Šabana pokopan je Metod Hrg, svećenik, arhivist i istraživač nacionalne, lokalne i crkvene povijesti. Metod Hrg iznimno je značajan za ivanečku povijest jer je preveo i protumačio ispravu u kojoj se prvi put spominje Ivanec 1396. godine.

U drugome dijelu groblja nalazi se posljednje počivalište bračnog para Hrazdira. Otokar Hrazdira bio je ivanečki poduzetnik, planinar i međunarodni majstor umjetničke fotografije. Uz njega počiva supruga Pavica Hrazdira, spisateljica, poduzetnica, planinarka i autorica stihova ivanečke himne „Poleg jedne velke gore“.

Na ivanečkome je groblju sahranjen i fotograf Petar Jagetić. Zahvaljujući njegovu predanom radu trajno su zabilježene vizure Ivanca, ivanečki krajolik te svakodnevni život Ivančana 20. stoljeća, a u povijesti je ostao zapisan kao pionir reklamne fotografije u Hrvatskoj.

A od ove godine na ivanečkome groblju počiva i dr. sc. Eduard Kušen, arhitekt, sveučilišni profesor, autor više od stotinu znanstvenih i stručnih radova te dugogodišnji urednik Ivanečkih kalendara kroz koje je dao velik doprinos promociji povijesti te kulturnih, turističkih i tradicijskih vrednota Ivanca i širega ivanečkoga kraja.

Obiđite stoga ovih dana i grobove znamenitih Ivančana i sjetite se njihovih zasluga, neka vaša misao i molitva bude zahvala za sve što su učinili za svoj grad.

sjever..hr/ivanec.hr/a.škriljevečki, mag. hist.
02.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.