Now Reading:
Izvođač radova potvrdio da se radovi na izmuljivanju Trakošćanskog jezera odvijaju svakodnevno
Full Article 4 minutes read

Izvođač radova potvrdio da se radovi na izmuljivanju Trakošćanskog jezera odvijaju svakodnevno

Sada je već jasno da radovi na izmuljivanju Trakošćanskog jezera neće biti gotovo kako se prvotno najavljivalo, ali isto tako, prema informacijama koje smo dobili od izvođača radova, aktivnosti na izmuljivanju tog poznatog jezera se odvijaju svakodnevno.

Kako je za portal Sjever.hr potvrdio direktor tvrtke Bagerkop – Roberto, Boris Rauš, svaki je dan u pogonu do pet strojeva koji vade sediment iz jezera. Pojasnio je na što se sve naišlo prilikom početka radova i na koji će se način riješiti situacija budući je postalo jasno da u jezeru ima više sedimenta odnosno mulja nego što su prvotna istraživanja pokazala.

Trakošćansko jezero radovi

-Kada smo počeli izvoditi radove na rubnim dijelovima jezera dočekalo nas je otprilike 3,3 metra sedimenta odnosno mulja. U ovom trenutku teško je govoriti na koju ćemo količinu sedimenta naići u drugim dijelovima ali radovi teku bez zastoja – kazao je za Sjever.hr Rauš. Ujedno je za naš portal najavio i terminske planove prema kojima bi do kraja studenog trebalo početi vađenje sedimenta iz preostalih dijelova jezera po dovršetku izgradnje servisnih puteva. Po njegovim riječima dovršetak radova na vađenju sedimenta prema najavljenom dodatku ugovora trebao biti krajem ožujka iduće godine.

Inače, u tijeku je dovršetak gradnje servisnih puteva po jezeru kako bi mehanizacija mogla vaditi mulj iz svih dijelova, a putevi se grade kako bi se zagarantirala sigurnost obavljanja poslova.

Trakošćansko jezero radovi

Terenski uvjeti su otežani, odnosno sediment koji se nalazi u jezeru je izrazito mekan i dolazi do utonuća mehanizacije što predstavlja određene probleme u izvođenju. Izgradnjom puteva po jezeru riješit će se taj problem – doznajemo u Hrvatskim vodama. Također, informacija je i da se trenutno rade dodaci prvotnom ugovoru što je potvrdio i sam Rauš.  Samu suradnju i odnose sa Hrvatskim vodama direktor tvrtke Bagerkop – Roberto okarakterizirao je kao dobre.

Trakošćansko jezero radovi

Podsjetimo, sam projekt izmuljivanja Trakošćanskog jezera započeo je krajem studenog prošle godine. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 15 milijuna kuna kojim bi se jezero trebalo očistiti što bi mu vratilo stari sjaj. Sam projekt u startu je predviđao dva ugovora –  ugovor za radove vrijednosti 14,6 milijuna kuna na bazi procjene od 200 000 kubika sedimenta i ugovor za uslugu stručnog nadzora u vrijednosti 117 500 kuna.

Trakošćansko jezero umjetno je jezero smješteno uz istoimeni dvorac obitelji Drašković. Dvorac je jedan od najatraktivnijih u Hrvatskoj, a prvi se put spominje u pisanim dokumentima još u 14. stoljeću.

Trakošćansko jezero radovi
Trakošćansko jezero radovi
Trakošćansko jezero radovi
Trakošćansko jezero radovi
Trakošćansko jezero radovi
Trakošćansko jezero radovi

foto: Sjever.hr

skalajdžija/sjever.hr 02.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.