Now Reading:
U GORIČANU SE SLAVI: Uz 104. godišnjicu Goričanske Republike, slavi i Limena glazba – i to veliku, 120. obljetnicu
Full Article 2 minutes read

U GORIČANU SE SLAVI: Uz 104. godišnjicu Goričanske Republike, slavi i Limena glazba – i to veliku, 120. obljetnicu

goričanska republika

Ove nedjelje proslavom Lenartovog u Goričanu obilježit će se 120. godišnjica postojanja Limene glazbe Goričan te 104. godišnjica Goričanske republike.

Obilježavanje započinje okupljanjem u 9.30 sati na Trgu svetog Leonarda nakon čega će se položiti vijenac i upaliti svijeće kod spomen-ploče poginulima u događanjima u studenome 1918. godine u Goričanu. Uz predstavnike Općine, sudjelovat će i Limena glazba Goričan, Limena glazba Letenye, KUD Goričan, DVD Goričan, Cehovsko društvo sv. Leonarda Goričan, župni caritas „Betanija“ te Zrinska garda Čakovec.

Okupljeni će, potom, zajedno u povorci krenuti put crkve sv. Leonarda u kojoj će u 11 sati početi proštenjarska sveta misa koju će predvoditi velečasni Nenad Malović uz suslavljenje ostalih svećenika iz Preloškog dekanata i župe Goričan.

Nakon mise, u podne, svoj kulturno-umjetnički program izvest će članovi Limene glazbe iz Goričana i Letenya, crkveni zbor župe sv. Leonarda, a izložit će se i radovi učenika Osnovne škole Goričan – njihovo viđenje Goričanske republike, koje će pripremati zajedno s učiteljem Emanuelom Varovićem.

Prigodnim recitacijama učenika okupljeni će se prisjetiti ovog važnog povijesnog događaja za Goričan, ali i cijelo Međimurja – Goričanske Republike o čemu će govoriti i profesori Stjepan Hranjec i Juraj Kolarić.

U 13 sati u Pastoralnom centru bit će otvorenje izložbe fotografija „120 godina Limene glazbe Goričan“, a nakon toga domjenak za sve uzvanike u Domu kulture Goričan.

Veliki je ovo događaj za naše mjesto, stoga vas uz rečenicu jednog mještanina Goričana koji je rekao: „Žal mi je bilo dok su nam zeli zvone, ali sam bil srečen jer smo meli svoju Republiku“ pozivamo da svojim prisustvom uveličate ovu manifestaciju – poručuju iz Općine.

Foto: arhiva
www.sjever.hr / gorican.hr
01.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.