Now Reading:
POČEO MOVEMBER Mjesec u znaku brkova – Muškarci, stavite zdravlje ispred straha!
Full Article 2 minutes read

POČEO MOVEMBER Mjesec u znaku brkova – Muškarci, stavite zdravlje ispred straha!

Počeo je Movember, mjesec pregledane prostate i gustih brkova. Muškarci koji se ne srame njegovati i jedno i drugo, zdravi su muškarci.

Svakog studenog međunarodni pokret Movember stavlja u fokus muško zdravlje te poziva muškarce da puste brkove radi širenja svijesti o tipično muškim bolestima, a jedna od njih je rak prostate, piše Adiva.

Početkom studenoga muškarci širom svijeta odlažu brijaći aparat i britvicu puštajući da im dlake na licu rastu uime zdravlja. Svakog studenog međunarodni pokret Movember misli na muško zdravlje te poziva muškarce da puste brkove radi širenja svijesti o tipično muškim bolestima, kao što je rak prostate. Cilj je senzibilizirati i informirati muškarce o prevenciji, simptomima, dijagnostici i liječenju raka prostate, raka testisa i suicidalne depresije.

Iako se odnosi i na druge zdravstvene probleme, Movember ponajviše podsjeća javnost na rak prostate, najčešću zloćudnu bolest među starijima od 50 godina. Prema podacima Hrvatske lige protiv raka, od ove bolesti godišnje u Hrvatskoj oboli 1800, a umre 800 muškaraca. Unatoč njegovoj rasprostranjenosti, istraživanja pokazuju da je poznavanje raka prostate i organa koji zahvaća vrlo skromno.

Movember je počeo simpatičnom dosjetkom

Movember je proizašao iz ideje koja je 2003. sinula četvorici momaka iz  Melbournea u Australiji. Oni su željeli nagovoriti ukupno 30 muškaraca da u studenom puste brkove radi podizanja svijesti okoline na rak prostate. Skovali su naziv Movember spajajući riječi moustache (brk) i November (studeni) jamačno ne sluteći da će njihova dosjetka postati svjetski fenomen, piše Adiva.

Uočivši da je inicijativa izazvala pozitivne reakcije i zanimanje, odlučili su podići projekt na viši nivo i uključiti širu javnost. Osnovali su Movembersku zakladu (Movember Foundation). U studenom 2004. organizirali su ne samo kolektivno puštanje brkova, nego i prikupljanje dobrotvornih priloga za borbu protiv raka prostate. Akcija je postigla velik uspjeh i namaknula 40.000 dolara, koje su organizatori donirali Australskoj zakladi za rak prostate.

Muškarci, mislite na sebe, ne sramite se, stavite zdravlje ispred straha!

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

foto: pixabay
sjever.hr/adiva.hr
01.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.