Now Reading:
Isplata 1,7 milijardi kuna predujma poljoprivrednicima počinje dva tjedna ranije – Tušek: To će im pomoći da pokriju troškove jesenske i pripreme se za proljetnu sjetvu
Full Article 2 minutes read

Isplata 1,7 milijardi kuna predujma poljoprivrednicima počinje dva tjedna ranije – Tušek: To će im pomoći da pokriju troškove jesenske i pripreme se za proljetnu sjetvu

Iz Ministarstva poljoprivrede priopćili su da će isplata predujma poljoprivrednicima u okviru izravnih plaćanja za proizvodnu 2022. godinu započeti 2. studenoga 2022. godine.

Potporu će primiti više od 100.000 poljoprivrednih gospodarstava koji su podnijela Jedinstveni zahtjev za potporu u ovoj godini i koji su ostvarili uvjete prihvatljivosti nakon provedenih kontrola Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

-Za nešto više od 100 tisuća poljoprivrednih gospodarstava bit će ukupno isplaćeno nešto više od 1,7 milijardi kuna, što predstavlja 70 posto odobrenog iznosa potpore. Novac za ovu isplatu u cijelosti se refundira iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi – rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Sredstva će biti isplaćena za osnovno i zeleno plaćanje, kao i za preraspodijeljeno plaćanje i plaćanje za mlade poljoprivrednike.

-Uvjereni smo da će ova brza isplata pomoći poljoprivrednim proizvođačima da pokriju troškove koje su imali u jesenskoj sjetvi te kako bi na vrijeme nabavili sav potreban repromaterijal za proljetnu sjetvu – istaknuo je Tušek.

Dodao je da će nakon ovih isplata Agencija za plaćanja nastaviti s brzom obradom svih ostalih potpora, kako bi ih isplatila što je prije moguće i tako osigurala dohodak poljoprivrednim proizvođačima i nastavak poljoprivredne proizvodnje.

Tušek je napomenuo i kako je prošlog petka Europska komisija odobrila Strateški plan zajedničke poljoprivredne politike za Hrvatsku kojim će se osigurati kontinuitet daljnjih isplata i investiranja u narednih pet godina, a riječ je o čak 3,8 milijardi eura.

sjever.hr
01.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.